Snelle zorg voor topsporters in Groningen
ArrayTopsporters die zijn aangesloten bij het Olympisch steunpunt Noord Nederland, kunnen in geval van een blessure binnen 48 uur terecht bij de sportartsen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Het centrum voor sportgeneeskunde van het ziekenhuis en het Olympisch steunpunt hebben hiervoor een contract gesloten. Aan het centrum zijn twee sportartsen, drie medisch specialisten en drie fysiothrapeuten verbonden.De dienstverlening geldt voor een groep van circa zestig topsporters.
Een topsporter die geblesseerd raakt, kan binnen 48 uur terecht bij de sportartsen van het UMCG. Naast deze blessureconsulten biedt het UMCG de sporters inspanningstesten, begeleiding bij trainingen en conditieopbouw, preventief onderzoek en een professionele sportmedische begeleiding. Verder gaat het UMCG het wetenschappelijk onderzoek naar overtraindheid bij topsporters uitbreiden. Het Centrum voor Sportgeneeskunde van het UMCG en OSNN hebben dit vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.
Door deze samenwerking kan het OSNN komen tot een meer professionele individuele begeleiding voor de topsporters met een A- of B-status van sportkoepel NOC*NSF. In totaal gaat het in Noord-Nederland om een groep van zestig sporters. Indien een van deze sporters een blessure oploopt, stemmen de sportartsen van het UMCG een vervolgbehandeling zo goed mogelijk af op de specifieke omstandigheden van de betrokken sporter.
Impuls voor onderzoek
Voor het UMCG geeft deze samenwerking onder meer een impuls aan het onderzoek naar overtraindheid bij topsporters. In dit onderzoek werkt het Centrum voor Sportgeneeskunde samen met het Interfacultair Centrum voor Bewegingswetenschappen. Alle sportartsen uit de noordelijke regio doen aan dit onderzoek mee. Dankzij het OSNN kan het UMCG de topsporters in een eerder stadium van hun sportcarrière onderzoeken. Bovendien is deze groep gedurende een langere periode in hun loopbaan te volgen. Een tweede onderzoek richt zich op de effecten van bepaalde trainingsadviezen of medische begeleiding. De vraag naar de beste manier om blessures bij sporters te voorkomen staat hierin centraal. Tenslotte gaat het UMCG onderzoek naar talentherkenning voortzetten.
Centrum voor Sportgeneeskunde
Aan het Centrum voor Sportgeneeskunde van het UMCG zijn twee sportartsen, drie fysiotherapeuten en drie medisch specialisten direct verbonden. Zij hebben door hun interesse, kennis en ervaring een aantoonbare affiniteit en relatie met wedstrijd- en topsport. Het Centrum voor Sportgeneeskunde begeleidde in het recente verleden de roeiers van de Holland 8, de jeugdschaatsselectie van het gewest Groningen en Olympische deelnemers als judoka Nynke Klopstra en atleet Rutger Smith. Ook meer recreatief ingestelde sporters kunnen overigens bij het Centrum voor Sportgeneeskunde terecht voor onderzoek, testen en adviezen.
Bron: MedNet / Artsennet