Karakteristieken en prognose van inflammatoire borstkanker

Array

Inflammatoire borstkanker (IBC) is een agressieve, weinig voorkomende vorm van borstkanker die zich kenmerkt door roodheid en zwelling in de borst, vaak zonder dat een palpabele tumor aanwezig is. Amerikaanse onderzoekers deden een grootschalig onderzoek naar de incidentie en prognose van IBC.

Ze maakten gebruik van het Surveillance, Epidemiology and End Results programma (SEER), en analyseerden de gegevens van 180.224 vrouwen met borstkanker uit de periode 1988-2000. De incidentie van IBC per 100.000 vrouwen bleek in de onderzoeksperiode van 2,0 naar 2,5 te zijn gestegen, terwijl voor de andere vormen van borstkanker juist een dalende trend werd gevonden. De incidentie van IBC was bij zwarte vrouwen hoger dan bij blanke (3,1 versus 2,2). Vrouwen met IBC waren gemiddeld 3-7 jaar jonger dan vrouwen met een andere vorm van borstkanker en hadden een slechtere prognose. De mediane overleving na de diagnose bleek 2,9 jaar te zijn; bij andere vormen van borstkanker was dit 6,4-10 jaar. De auteurs erkennen dat, hoewel hun inventarisatie nuttig is om IBC beter te karakteriseren, er voor het verbeteren van de prognose dringend behoefte is aan specifieke moleculaire determinanten en een genetisch profiel. 
Bron:
Journal of the National Cancer Institute

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen