Nanocel werkt dubbel tegen kanker

Array

Wetenschappers hebben een nanocel ontwikkeld die zich kan ingraven in een tumor, de bloedtoevoer kan afsnijden en dan een dodelijke dosis van antikankertoxines kan uitscheiden.
De nanocel, die is ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT), combineert twee methoden om kanker aan te pakken, door de cellen te vergiftigen en door de bloedtoevoer af te snijden.

Details van de techniek zijn gepubliceerd in Nature. De nanocel bestaat als het waren uit een ballon in een ballon. Het MIT team heeft het buitenste membraan geladen met antiangiogene middelen. Het binnenste membraan is uitgerust met chemotherapeutica. Het oppervlak van de cel is zodanig gemaakt, dat het immuunsysteem de nanocel niet ziet en aanvalt.

De cel is klein genoeg om door de vaten van de tumoren te passen, maar te groot voor de poriën van normale vaten. Eenmaal in de tumor valt het buitenste membraan uiteen, daarbij komen snel de antiangiogene middelen vrij. De bloedvaten van de tumor gaan dan stuk, daardoor kunnen de nanoceldelen de tumor niet meer verlaten, waar ze langzaam de chemotherapeutica vrijgeven.
Uit onderzoek bij muizen blijkt dat het veilig en effectief is tegen melanomen en een vorm van longkanker. De tumoren slonken in omvang, angiogenese werd een halt toegeroepen en gezonde cellen bleven blijven onaangetast.

Acht van de tien met nanocellen behandelde muizen overleefden meer dan 65 dagen. Muizen die volgens de beste mogelijke huidige therapie werden behandeld overleefden 30 dagen en onbehandelde dieren overleden binnen 20 dagen.
Bron: MedNet/BBC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen