Nanocel werkt dubbel tegen kanker
ArrayWetenschappers hebben een nanocel ontwikkeld die zich kan ingraven in een tumor, de bloedtoevoer kan afsnijden en dan een dodelijke dosis van antikankertoxines kan uitscheiden.
De nanocel, die is ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT), combineert twee methoden om kanker aan te pakken, door de cellen te vergiftigen en door de bloedtoevoer af te snijden.
Details van de techniek zijn gepubliceerd in Nature. De nanocel bestaat als het waren uit een ballon in een ballon. Het MIT team heeft het buitenste membraan geladen met antiangiogene middelen. Het binnenste membraan is uitgerust met chemotherapeutica. Het oppervlak van de cel is zodanig gemaakt, dat het immuunsysteem de nanocel niet ziet en aanvalt.
De cel is klein genoeg om door de vaten van de tumoren te passen, maar te groot voor de poriën van normale vaten. Eenmaal in de tumor valt het buitenste membraan uiteen, daarbij komen snel de antiangiogene middelen vrij. De bloedvaten van de tumor gaan dan stuk, daardoor kunnen de nanoceldelen de tumor niet meer verlaten, waar ze langzaam de chemotherapeutica vrijgeven.
Uit onderzoek bij muizen blijkt dat het veilig en effectief is tegen melanomen en een vorm van longkanker. De tumoren slonken in omvang, angiogenese werd een halt toegeroepen en gezonde cellen bleven blijven onaangetast.
Acht van de tien met nanocellen behandelde muizen overleefden meer dan 65 dagen. Muizen die volgens de beste mogelijke huidige therapie werden behandeld overleefden 30 dagen en onbehandelde dieren overleden binnen 20 dagen.
Bron: MedNet/BBC