Resistent HIV-virus leidt niet tot sneller ziekteverloop

Array

Onlangs is er opschudding ontstaan naar aanleiding van een bericht over een HIV-patiënt in Amerika die zeer snel AIDS ontwikkelde na besmetting met een resistent HIV-virus. Deze verontrustende resultaten konden niet worden bevestigd in een groot Europees surveillance-onderzoek naar HIV-resistentie, waarbij 1415 nieuw gediagnosticeerde patiënten werden gevolgd. Dit grootschalige Europese SPREAD-onderzoek toont aan dat patiënten met een medicatiegevoelig virus hetzelfde ziektebeloop kennen als patiënten met een medicatieresistent virus. De resultaten van dit Europese onderzoek worden morgen tijdens de 3e Internationale AIDS Society Conferentie gepresenteerd door Annemarie Wensing, klinisch viroloog in opleiding in het UMC Utrecht. "Deze resultaten stellen ons enigszins gerust", zegt Wensing, "omdat er momenteel dus geen aanwijzingen zijn dat therapieresistente stammen met toegenomen virulentie in Europa circuleren."
Patiënten vergelijken
In het zogeheten FORECAST-onderzoek werd de ziekteprogressie bij nieuw gediagnosticeerde, onbehandelde HIV-patiënten uit twaalf Europese landen in kaart gebracht. In totaal 78 patiënten met therapieresistente HIV-varianten werden vergeleken met 77 patiënten met niet-resistente virussen. Gedurende een follow-up van 16 maanden trad bij 44% en 55% van de beide patiëntengroepen progressie van ziekte op, gedefinieerd als progressie naar AIDS, immunologische achteruitgang of start therapie. Er werd ook geen bewijs gevonden voor een toename van ziekteprogressie bij aanwezigheid van meer uitgebreide resistentie; patiënten die waren besmet met HIV dat resistent was tegen meerdere medicijnklassen hadden dezelfde ziekteprogressie als patiënten met HIV met resistentie tegen één medicijnklasse. Vervolgonderzoek nodig
De onderzoekers benadrukken dat verder vervolgonderzoek nodig is om te kunnen bepalen of er verschillen zullen zijn in de respons op therapie.
Resistentie zal altijd een probleem blijven bij de behandeling van HIV, waarschuwt dr. Charles Boucher, projectleider van het SPREAD-programma en klinisch viroloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. "Het blijft noodzakelijk om HIV-resistentie intensief te monitoren in behandelde en onbehandelde patiënten." Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Resistent HIV-virus leidt niet tot sneller ziekteverloop"

  1. Aidsepidemie pas in eerste fase

    (Novum/AP) – De wereldwijde epidemie van aids bevindt zich pas in de eerste fase en de komende jaren dreigt een scherpe stijging van het aantal mensen dat met het aidsvirus besmet raakt. Dat heeft de directeur van het aids-programma van de Verenigde Naties (UNAIDS), Peter Piot, woensdag gezegd op de internationale aidsconferentie in Rio de Janeiro.

    Vorig jaar raakten vijf miljoen mensen besmet met HIV, meer dan in ieder voorafgaand jaar en volgens Piot dreigt de omvang van de aidsepidemie enorm toe te nemen als er geen nieuw beleid wordt ingezet. De ziekte grijpt nu ook buiten Afrika snel om zich heen, vooral in Azië, en een toenemend aantal vrouwen raakt besmet met het aidsvirus, blijkt uit cijfers van de VN.

    En hoewel de hoeveelheid geld die wordt uitgetrokken voor de behandeling van patiënten, wetenschappelijk onderzoek en voorlichtingscampagnes sterk stijgt, is er geen reden tot optimisme, stelt Piot. Sinds het aidsvirus begin jaren ’80 werd ontdekt, zijn zeker zestig miljoen mensen er mee besmet geraakt, van wie er zo’n 19 miljoen zijn overleden.

    Deskundigen schatten de kans laag in dat er de komende jaren een vaccin wordt ontwikkeld tegen HIV en ook de vooruitzichten op nieuwe medicijnen zijn beperkt. Ook is niet bekend of de medicijnencocktail die veel seropositieve patiënten helpt de uitbraak van aids te onderdrukken, ook op lange termijn soelaas beidt. De afgelopen jaren zijn al verscheidene stammen van het virus geïdentificeerd die immuun zijn voor de cocktail.

    Centraal-Azië en China zijn de gebieden waar aids de komende jaren het hardst om zich heen zal grijpen als er niet op veel grotere schaal voorlichting wordt gegeven en gevaarlijke broedtransfusiepraktijken in China niet aan banden worden gelegd, waarschuwt Piot

Comments are closed.

Recente artikelen