Gevolgen restrictie bloedtransfusies bij neonaten

Array

Het restrictief geven van bloedtransfusies vergroot de kans op neurologische schade. Dit blijkt uit een Amerikaans gerandomiseerd onderzoek naar de gevolgen van terughoudendheid bij bloedtransfusies aan premature neonaten.
Er werden 100 prematuur geboren kinderen geïncludeerd met een geboortegewicht tussen de 500 en 1300 gram. De kinderen werden gerandomiseerd in twee groepen, waarbij de ene groep liberaal bloed werd gegeven en bij de andere een restrictief beleid werd afgesproken, beiden wanneer het hematocriet gehalte beneden een bepaalde waarde kwam. Als uitkomstmaten werden het aantal bloedtransfusies genomen, het aantal donoren waar de kinderen aan blootgesteld werden en verschillende klinische en fysiologische factoren.

Het bleek dat de kinderen in de liberale groep inderdaad minder transfusies kregen, maar dat de blootstelling aan het aantal verschillende donoren niet verschilde. Tevens bleek dat deze groep een hogere incidentie had in het voorkomen van intraparenchymateuze bloedingen of periventriculaire malacie. De onderzoekers concluderen dat hoewel beide richtlijnen goed verdragen werden, het restrictief geven van bloedtransfusies de kans op neurologische schade vergroot. Bron: Pediatrics

Recente artikelen