EMEA/CHMP adviseert geen wijziging voorschrijven niet-selectieve NSAIDs

Array

De EMEA/CHMP* raadt op dit moment geen wijziging aan met betrekking tot het advies aan patiënten en voorschrijvers voor niet-selectieve NSAIDs. Dit advies wordt gegeven naar aanleiding van de beoordeling van de beschikbare gegevens ten aanzien van trombotische risico’s (met name hartaanval en herseninfarct) en in afwachting van de lopende herbeoordeling van andere veiligheidsaspecten. De EMEA/CHMP heeft de beschikbare gegevens ten aanzien van de cardiovasculaire veiligheid van niet-selectieve NSAIDs (zoals diclofenac, ibuprofen, naproxen en meloxicam, zie ook de voetnoten), inclusief klinische en epidemiologische studies, beoordeeld. Deze herbeoordeling van de cardiovasculaire veiligheid werd uitgevoerd naar aanleiding van een verzoek van de Europese Commissie in juni 2005.
NSAIDs zijn niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen die al vele jaren beschikbaar zijn. NSAIDs bestaan uit de volgende twee subgroepen: de oudere conventionele niet-selectieve NSAIDs en de nieuwere COX-2 remmers die meer recent beschikbaar zijn gekomen. Op dit moment wenst de EMEA/CHMP de volgende punten te benadrukken:

  • Niet-selectieve NSAIDs zijn effectieve en veel gebruikte geneesmiddelen bij de behandeling van artritis en andere pijnlijke aandoeningen.
  •  Het voorschrijven van niet selectieve NSAIDs dient gebaseerd te zijn op het totale veiligheidsprofiel, zoals opgenomen in de product informatie (bijvoorbeeld de mogelijke gastro-intestinale problemen), en de individuele risicofactoren.
  •  Patiënten wordt aangeraden niet-selectieve NSAIDs te gebruiken in de laagst mogelijke effectieve dosis en voor de kortst mogelijke tijd die nodig is om de symptomen onder controle te krijgen.

Op dit moment is de EMEA/CHMP bezig de beschikbare gegevens ten aanzien van de gastro-intestinale veiligheid en ernstige huidreacties te herbeoordelen en verwacht in september 2005 een definitief standpunt te kunnen communiceren ten aanzien van deze verschillende veiligheidsaspecten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderschrijft het standpunt van de EMEA/CHMP volledig en adviseert het volgende:

  • Patiënten en voorschrijvers kunnen door gaan met het gebruik van de niet-selectieve NSAIDs zoals bovenstaand aanbevolen.
  • Patiënten die zich zorgen maken of die vragen hebben dienen dit te bespreken met hun arts of apotheker tijdens een reguliere afspraak/bezoek.

Links op Medicalfacts:

Geen plaats meer voor de coxibs
EMEA/CHMP: definitief advies COX-2-remmers
Voorzichtig met COX-2-remmers bij hartziekten en beroerten
Merck gaat door met onderzoek naar Arcoxia
Aanbevelingen voor het off label voorschrijven van geneesmiddelen
Ibuprofen verhoogt de kans op hartaanval
Patiënten krijgen medicijnen na media-aandacht
EMEA/CHMP adviseert schorsing registratie Bextra Voetnoten:
1. De niet-selectieve NSAIDs (zowel vrij verkrijgbare als alleen op recept verkrijgbare middelen) die bij de bovenstaande herbeoordeling zijn meegenomen zijn: diclofenac, etodolac, ibuprofen, indomethacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton, naproxen en nimesulide.
2. Bij een eerdere herbeoordeling van selectieve COX-2 remmers (zoals celecoxib, etoricoxib, lumiracoxib en parecoxib) werd een verhoogd risico op trombotische cardiovasculaire bijwerkingen zoals hartaanval en herseninfarct vastgesteld, welke aanleiding gaven het voorschrijfadvies voor deze middelen aan te passen. Dit advies ten aanzien van de selectieve COX-2 remmers zoals vastgesteld in juni 2005 blijft ongewijzigd.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen