Foetussen gevonden in Parijs ziekenhuis

Array

Mortuarium heeft 352 dode baby’s en foetussen opgeslagen

In een ziekenhuis in Parijs zijn 351 doodgeboren baby’s en foetussen gevonden. De lijkjes bevonden zich “buiten elk juridisch kader” in het mortuarium van het hospitaal Saint-Vincent-de-Paul, aldus de Franse minister voor Volksgezondheid, Bertrand, gisteravond. Een deel van de stoffelijke overschotten was al zeker twintig jaar geleden opgeslagen. Ze werden bewaard in grote containers, ondergedompeld in formaline.

Goede reputatie
De zaak kwam aan het licht nadat een familie had gevraagd wat er met een foetus was gebeurd. Het in opspraak geraakte ziekenhuis huisvest een kraamkliniek met een gevestigde reputatie. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Onder de Franse wet moeten doodgeboren baby’s en foetussen die niet worden opgehaald binnen tien dagen worden gecremeerd.

Onderzoek naar alle kraamklinieken
Volgens bewindsman Bertrand heeft de Franse premier De Villepin justitie tot spoed gemaand. Hij wil dat de zaak zo snel mogelijk wordt opgehelderd en de verantwoordelijken worden vastgesteld. Ook wil De Villepin een onderzoek in de mortuaria van alle andere Franse ziekenhuizen met een kraamkliniek.

Britse affaire
De affaire roept herinneringen op aan de ontdekking van ongeveer vierhonderd foetussen in 2000 in een ziekenhuis in het Britse Liverpool. Het hospitaal bleek zonder toestemming van de ouders ook achthonderd organen van dode kinderen te bewaren.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen