Zorgen over veiligheid maagband

0
855

De Nederlandse Obesitas Kliniek uit Hilversum waarschuwt voor de gevaren van de maagband. Volgens de kliniek laten steeds meer dikke Nederlanders "zomaar" een band rond hun maag aanbrengen in België nadat ze in Nederland voor deze ingreep zijn afgewezen. De maagband kan grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de patiënt.
Steeds meer dikke Nederlanders laten ‘zomaar’ een maagband aanbrengen in België nadat ze in Nederland voor deze ingreep zijn afgewezen. Dat zegt de Nederlandse Obesitas Kliniek.

De patiënt moet zich met de band aan strikte leef- en eetregels houden. Als hij of zij dat niet doet, kan de maag bijvoorbeeld scheuren. Volgens internist G. de Groot van de obesitaskliniek willen steeds meer dikke mensen een maagband om van hun overgewicht af te komen. Volgens hem komt slechts een op de vier aanmelders uiteindelijk in aanmerking voor de band.

De Nederlandse Obesitas Kliniek is een particuliere instelling. In Nederland storten veel ziekenhuizen en particuliere klinieken zich op de groeimarkt van mensen met ernstig overgewicht. Het aantal aanvragen voor maagbanden, die veel eten onmogelijk maken, stijgt sterk.
Ook specialisten maken zich zorgen over het grote aantal patienten die zonder doorverwijzing in België een maagband laat aanbrengen.Vaak zijn ze in Nederland al voor afgewezen. Deze patiënten lopen grote risico’s als na de ingreep complicaties optreden. Volgens internist Gerrit de Groot van de Nederlandse Obesitas Kliniek hebben in ons land inmiddels 5000 mensen een maagband, per jaar komen er 1000 bij. Mensen denken te gemakkelijk over de ingreep, zegt hij. De toonaangevende Belgische specialist Jacques Himpens weet dat steeds mensen die niet door de Nederlandse selectie komen hun heil zoeken bij collegae van hem. De Belgische specialisten hebben zo’n tien jaar meer ervaring met maagbanden dan hun Nederlandse collega’s. Op basis van die ervaring trekt een aantal van hen juist de veiligheid en effectiviteit van de maagband inmiddels in twijfel. Belgische artsen kiezen tegenwoordig vaker voor een Duodenal Switch  operatie, de maagbypass.De belangrijkste redenen hiervoor is volgens dokter Himpens en zijn collega Bruno Dillemans van het academisch ziekenhuis Sint Jan in Brugge dat veel mensen door een maagband last krijgen van pyrosis en oesofagitis. Bij de helft van de patienten zou de maagband niet helpen. Ook blijkt bij een deel van de patiënten het bandje op den duur niet meer effectief. De Belgen zeggen dat dit bij de helft het geval is.

Mensen denken zonder zware diëten op een gemakkelijke manier van hun overtollige kilo’s af te komen. Vanwege de gevaren gelden in Nederland strenge regels voor het operatief aanbrengen van een maagband. Patiënten moeten bijvoorbeeld eerst een psychologische- en gezondheidstest ondergaan.
Bron: Nu.nl & AD

Vorig artikelArtsen zonder Grenzen: Geweld in Darfur gaat door
Volgend artikelGert de Bey: Ketenzorg betekent mijns inziens optimalisering van afstemming
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.