Diabetici ‘gevaar op de weg’

Array

Minister Peijs van verkeer wil vanaf 2007 een meldingsplicht invoeren voor diabetici die hun rijbewijs willen verlengen. Maar een meldingsplicht lost het probleem niet helemaal op, zegt – R. Bredewoud, hoofd medische keuring van het CBR. Duizenden automobilisten met suikerziekte zouden geen rijbewijs mogen hebben, omdat ze een gevaar op de weg vormen. Ze verzwijgen hun aandoening en klachten als sufheid en wazig zien. Ze zijn bang hun roze papiertje kwijt te raken. De verkeersrisico’s nemen de komende jaren toe doordat het aantal diabetici snel stijgt.
„Het hangt toch af van de eigen verantwoordelijkheid van diabetici“, aldus Bredewoud. „We kunnen onmogelijk objectief meten of een diabeticus hypo’s niet voelt aankomen en dus niet mag rijden. Bij een vermoeden van alcoholisme kunnen we nog een bloedtest doen of de lever onderzoeken. Maar voor bestuurders met suikerziekte bestaat een dergelijke test niet.“

Ongevallen In een rapport van de Gezondheidsraad staat dat personen met diabetes ’iets vaker’ bij ongevallen betrokken zijn dan andere automobilisten, maar er zijn weinig onderzoeksgegevens bekend.
Bestuurders die een ongeval veroorzaken worden wel gecontroleerd op alcoholgebruik, maar niet op diabetes. De KLPD hield onlangs op de A2 bij Nieuwegein een man aan die een hypo kreeg en daarna inreed op een motoragent.
In totaal telt Nederland volgens de laatste cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) bijna vijfhonderdduizend personen met suikerziekte. In 2004 heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) circirva twintigduizend diabetici medisch gekeurd voor hun rijbewijs. Hoofd medische zakenBredewoud zegt dat er ’ongeveer honderd’ geen rijbewijs hebben gekregen. Dat zijn met name diabetici die hypo’s, een daling van het bewustzijn door een te lage suikerspiegel, niet voelen aankomen. Die groep moet echter veel groter zijn, zegt Bredewoud.

Beginnende automobilisten die een rijbewijs willen halen, moeten een ’Eigen Verklaring’ invullen. Als ze suikerziekte hebben, moeten ze dat eerlijk vermelden, omdat ze anders hun rijbewijs kunnen kwijtraken. Bij een ongeluk krijgen ze niets vergoed.
Een groot probleem is echter dat er geen meldingsplicht bestaat voor bestuurders die na het behalen van hun papiertje diabetes krijgen en hun rijbewijs willen verlengen. In totaal telt Nederland volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne bijna 500.000 personen met suikerziekte.
Het Diabetes Fonds stelt dat daarnaast nog tussen de 150.000 en 250.000 Nederlanders diabetes hebben zonder dat ze het weten. Elk jaar komen er ongeveer 65.000 bij.
Deskundigen verwachten dat het aantal met 35 procent toeneemt, omdat veel Nederlanders te weinig bewegen en ongezond eten.
Bron: Brabants Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Diabetici ‘gevaar op de weg’"

  1. Het CBR is naar de NOS ineens een stuk minder gematigd en zegt nu wel een meldingsplicht te eisen. Het CBR zegt er het volgende over: " Tienduizenden diabetici zouden geen rijbewijs mogen hebben. Ze vormen een gevaar op de weg, vindt het hoofd medische zaken van het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

    Een kwart van de Nederlandse diabetici voelt een hypo niet aankomen. Een hypo is een ernstig suikertekort, waarbij het gezichtsvermogen en de reactiesnelheid afnemen. Daarom zouden de patiënten die daar last van hebben, de weg niet meer op mogen van het CBR.

    In de praktijk gebeurt dat toch, omdat veel suikerpatiënten hun ziekte niet melden bij het CBR. Het bureau wil nu dat dat verplicht wordt gesteld."

Comments are closed.

Recente artikelen