Zieke toeristen welkom in Isala

Array

“We kunnen geen patienten weren die vanuit het buitenland in de Isala Klinieken komen.’ Dat laat het Zwolse ziekenhuis weten naar aanleiding van een klacht van de ANWB. Nederlandse ziekenhuizen zouden terugkerende patienten uit het buitenland weigeren uit angst voor de MRSA – bacterie.

De ziekenhuisbacterie MRSA is voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Bij mensen die zijn geopereerd en daardoor minder weerstand hebben, kan de bacterie wel enstige infecties veroorzaken.

‘Patienten die langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis zijn geweest, gaan bij ons standaard in quarantaine’, zegt woordvoerder Marcel Pater van de Isala Klinieken. ‘Net als alle andere ziekenhuizen hebben wij een wettelijke zorg- en opnameplicht. We hebben er geen vaste kamers voor. We gebruiken daarvoor normale 1 of 2-persoonskamers. Als er geen patienten in quarantaine liggen, kunnen die ook voor andere patienten worden gebruikt.’Het komt heel zelden voor dat er te weinig quarantainekamers zijn. Zijn er te weinig kamers, dan moet de patient naar een ander ziekenhuis. Pater: ‘We krijgen per jaar rond honderd patienten vanuit een buitenlands ziekenhuis die hier in quarantaine zijn tot de uitslag van screening op MRSA bekend is. Dat duurt een week. Daarna worden ze verder verpleegd op een gewone kamer, tenzij ze naar huis kunnen. In de winter en tijdens het hoogseizoen zijn er kleine pieken in de aantallen, maar er is steeds meer spreiding doordat mensen vaker buiten het seizoen met vakantie gaan.’

Bron: De Stentor

Recente artikelen