Gewone kam beter tegen hoofdluis dan lotion

Array

Hoofdluizen worden resistent tegen de chemische middeltjes

Het is makkelijker om van hoofdluis af te komen door een fijne kam door nat haar te halen, dan met farmaceutische lotions. Het is zelfs vier keer effectiever, zo blijkt uit onderzoek.
Farmaceutische middelen werken slechter, omdat hoofdluizen resistent zijn geworden tegen veel haarlotions tegen de beestjes. Dit stelt The London School of Hygiene and Tropical Medicine research in het vakblad British Medical Journal.

Hoofdluizen
Hoofdluizen leven dicht op de hoofdhuid, waar voedsel en warmte te vinden is. De luizen kunnen niet vliegen of springen, dus worden overgedragen als de hoofden van mensen met elkaar in aanraking komen. Hun eitjes plakken ze tegen de haren.

Niet 100 procent effectief
Het nat kammen van haren werkt door het verwijderen van volwassen hoofdluizen, zodat deze geen eitjes meer kunnen leggen. De luizen kunnen hooguit 24 uur overleven als ze niet meer in het haar zitten. De chemische middeltjes richten zich op het doden van de volwassen luizen en de nog niet uitgekomen eitjes. Geen van beide methoden is echter 100 procent effectief, volgens de onderzoekers.

Bron: BBC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen