Aantal huisartsen stijgt met een procent

Array

Verschil in leeftijdsopbouw mannen en vrouwen
In totaal zijn er in Nederland 8.209 huisartsen werkzaam. Vergeleken met 2003 is het totaal met 102 toegenomen, ofwel een groei van een procent, blijkt uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, stelt dat het aantal mannelijke HIDHA’s (afgestudeerde huisartsen die langer dan een half jaar in loondienst van een zelfstandig gevestigde huisarts werkzaam zijn) steeg van 110 naar 116. Het aantal vrouwelijke HIDHA’s klom maar liefst van 155 naar 663.

Leeftijden
De leeftijdsopbouw van de groep huisartsen is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. In 1994 was nog 29 procent van de huisartsen (incl. HIDHA’s) jonger dan 40 jaar, maar 10 jaar later op 1 januari 2004 bedraagt dit aandeel ongeveer 21 procent.
Groot verschil mannen en vrouwen
Het verschil in leeftijdsopbouw tussen vrouwelijke en mannelijke huisartsen is groot; Bij de vrouwen is 43 procent onder 40 jaar, terwijl bij de mannen slechts 11 procent in de leeftijdsklasse verkeert. Van de zelfstandig gevestigde huisartsen is 16 procent jonger is dan 40 jaar, terwijl van de HIDHA’s 70 procent de leeftijd van 40 jaar nog niet heeft bereikt.

Bron: MedNet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen