1500 urologen in Amsterdam

Array

Van de bijna 1300 patiënten met nierkanker die in 2004 in Nederland zijn geopereerd had ruim twintig procent tumoren kleiner dan vier centimeter. Die komen in principe in aanmerking voor niersparende technieken, zoals cryochirurgie. Dit is één van de onderwerpen tijdens het World Congress on Endourology dat van 22 tot 26 augustus in de RAI in Amsterdam wordt gehouden. Het congres wordt georganiseerd door de Society of Endourology, onder voorzitterschap van prof.dr. Jean de la Rosette, hoogleraar Urologie in het AMC.

De standaard therapie van kleine tumoren is het verwijderen van een gedeelte van de nier. Deze tumoren kunnen echter ook behandeld worden met cryochirurgie. Bij deze techniek worden de tumoren (kleiner dan 4 centimeter) bevroren, waardoor de tumorcellen afsterven. De ingreep gebeurt laparoscopisch. Uit observationele studies is gebleken dat de ingreep op korte termijn veilig is. Bovendien levert de operatie naar verwachting minder complicaties op dan partiële nefrectomie, waarbij de nier tijdens de operatie moet worden blootgelegd. Het AMC is het enige centrum in Nederland en één van de eersten in Europa dat kleine niertumoren behandelt met cryochirurgie. Voor grotere tumoren blijft het verwijderen van de nier of delen daarvan de beste behandeling.

Eenderde van de patiënten met nierkanker heeft op het moment van de diagnose al uitzaaiingen en tachtig procent van deze groep overlijdt binnen vijf jaar. Van de overige patiënten ontwikkelt dertig procent na behandeling alsnog uitzaaiingen. Zowel na partiële verwijdering van de nier als na cryochirurgie worden patiënten dan ook minimaal vijf jaar gevolgd op tumoractiviteit.

Op het endo-urologiecongres staat de minimaal invasieve chirurgie centraal, een techniek die in de urologie steeds meer de overhand krijgt. Daarnaast is er veel aandacht voor nieuwe diagnostische methoden, die de uitvoering en controle van laparoscopische ingrepen mogelijk maken. Het jaarlijkse congres, dat afwisselend in Azië, Amerika en Europa wordt georganiseerd, trekt ruim 1500 urologen uit de hele wereld. Naast lezingen, discussies en trainingen, kunnen de deelnemers gedurende vier dagen operaties volgen via een live verbinding met de operatiekamers van het AMC.

Het complete programma vindt u op de website http://www.wce2005.info.

Bron: AMC

Recente artikelen