Patiënt als uitgangspunt in onderwijs

Array

Bij het VU medisch centrum start vanaf september het nieuwe onderwijsprogramma. Vanaf het allereerste begin staat in dit programma het verhaal van de patiënt centraal.

Daarbij gaat het niet alleen over dat wat deze mankeert, maar ook hoe je als arts het beste met een patiënt kunt omgaan. Dermatoloog Marjolein Wintzen, die de patiënt aanlevert voor het eerste college: ‘Het gaat erom dat je ook de mens achter de aandoening ziet. In het huidige onderwijsprogramma zijn we dikwijls meer gericht op een demonstratie van een bepaald ziektebeeld. In de nieuwe opzet kiezen we voor een bredere presentatie, met meerdere disciplines.’ Het thema van de eerste week is ‘Huid en huidreactie’. Daarbij gaat het niet alleen om de huid, maar ook andere specialismen (fysiologie, celbiologie, pathologie, huisartsgeneeskunde, plastische chirurgie) gaan met dit uitgangspunt aan de slag.
Wim Konincks is de eerste patiënt, iemand met een acuut eczeem aan zijn handen, veroorzaakt door zijn beroep. Deze patiënt vertoonde zodanige allergische reacties dat hij niet meer kon werken en zelfs zijn bedrijf moest verkopen. Door hem zijn verhaal te laten vertellen, krijg je een veel completer beeld dan als je alleen naar die allergie kijkt.

De studenten gaan in de rest van de week aan de slag met alle aspecten van dit patiëntverhaal. Volgens Wintzen werkt het natuurlijk erg stimulerend om meteen al met echte patiënten in aanraking te komen. De studie gaat dan veel meer leven.
Bron: MedNet/VU Tracer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen