Zieke kan makkelijker overstappen

Array

Zieken, ouderen en gehandicapten kunnen vanaf volgend jaar gemakkelijker overstappen van zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een rondgang langs het merendeel van de zorgverzekeraars: Agis, Achmea, Menzis, De Friesland, VGZ, Delta Lloyd, OHRA, CZ en DSW. Het is nieuw dat overstappers op zo’n grote schaal zonder risicoselectie worden toegelaten bij een nieuwe maatschappij.

Bij de ondervraagde zorgverzekeraars zijn nu in totaal bijna elf miljoen Nederlanders verzekerd, ziekenfonds en particulier. Uit onderzoek van toezichthouder CTZ blijkt dat op dit moment tweederde deel van de zorgverzekeraars wel selecteert op risico’s.Onlangs werd al duidelijk dat door de meeste maatschappijen niemand wordt geweigerd voor de aanvullende verzekeringen bovenop de straks geldende basisverzekering. De zorgverzekeraars hebben onlangs centraal via de brancheorganisatie afgesproken om geen risicoselectie toe te passen. Als mensen extra aanvullingen willen, wordt bij het vaststellen van de premie niet gekeken of iemand ziek is en de afgelopen jaren veel kosten heeft gemaakt.

Die afspraak gaat de meeste zorgverzekeraars niet ver genoeg.

Met de verdere versoepeling van het toelatingsbeleid hopen de zorgverzekeraars de slag om de concurrentie te winnen. Volgend jaar gaat het nieuwe zorgstel in en wordt het nog belangrijker om veel klanten binnen te halen. Het verschil tussen ziekenfonds en particuliere verzekeringen vervalt. Iedereen moet een basispakket afsluiten dat de meest noodzakelijke zorgkosten dekt. In de wet is geregeld dat zorgverzekeraars voor het basispakket niemand mogen weigeren. Bovenop de basisverzekering kunnen mensen zich aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld tandarts, plastische chirurgie en alternatieve geneeswijzen.

Maatschappijen die nu vrijwillig besluiten om een soepel acceptatiebeleid te voeren gaan daar wel heel verschillend mee om. Sommige bijvoorbeeld VGZ en Achmea selecteren alleen voor de meest uitgebreide tandartsverzekering. Anderen bijvoorbeeld De Friesland eisen dat de klant zowel het basispakket als de aanvullende verzekering bij een en dezelfde maatschappij afsluit.

Bron: De diverse bronnen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Zieke kan makkelijker overstappen"

  1. Begrijp ik goed dat ik een basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars kan afsluiten?

  2. En hoe gaat het met mensen die particulier verzekerd zijn en een vergoeding van de werkgever krijgen? Gaan ze deze vergoeding verliezen en er zo 1100 euro in koopkracht op achteruit?

  3. Helemaal juist. Je kan je basisverzekering en een aanvullende verzekering bij twee verschillende verzekeraars onderbrengen of zelfs bij meer als je en tandheelkunde en andere aanvullende zorg, zoals homeopathie zou willen verzekeren. Hij het gaat met de bijdrag van je werkgever weet ik niet. Misschien weet een van de lezers dat.

Comments are closed.

Recente artikelen