Sterke stijging bouwuitgaven zorg

0
152

Instituut bouwnijverheid spreekt van een topjaar

De uitgaven voor huisvesting in de zorg stijgen dit jaar met 20 procent. In totaal bedragen de bouwuitgaven in de zorg in 2005 800 miljoen euro. Dat staat in het onlangs verschenen rapport Bouwen voor de gezondheids- en welzijnszorg.
Het rapport, afkomstig van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), baseert zijn prognose op door gemeente verleende bouwvergunningen. De sterke stijging van de bouwuitgaven in de zorg is volgens het EIB te danken aan een aantal zeer grote ziekenhuisprojecten.


Topjaar
Het instituut spreekt over een topjaar vanwege de grote projecten. Naar verwachting zullen de bouwuitgaven vanaf volgend jaar zich weer stabiliseren op zo’n 650 miljoen euro. Dat is nog relatief hoog aldus het EIB. Deze hoge investeringen zijn echter nodig omdat de huisvesting in de zorg niet meer aan de moderne eisen voldoet.

Capaciteit moet uitgebreid worden
Ook moet de capaciteit uitgebreid worden omdat de vraag naar zorg door de vergrijzing sterk toeneemt. De grootste investeringen vinden de komende jaren dan ook plaats in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bron: Cobouw

Volgens ZN zijn de kosten zelfs met 40% gestegen. De zorgnieuwbouwproductie groeit volgens EIB met 40 procent van € 572 miljoen in 2004 naar € 800 miljoen dit jaar. Deze raming doet het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in de publicatie ‘Bouwen voor de gezondheids- en welzijnszorg’. Met een aandeel van 2,5 procent vond vorig jaar een klein deel van de bouwactiviteiten plaats in de zorgsector, aldus het EIB.

In 2004 was het aandeel van de intramurale zorg in de door gemeenten afgegeven nieuwbouwvergunningen 80 procent. Het gaat hierbij om vergunningen voor ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Er bestaat volgens het EIB een grote bouwbehoefte, die het grootst is voor de sector ziekenhuizen en de sector verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bron: EIB

Vorig artikelRelatief weinig overwerk in gezondheidszorg
Volgend artikelHoogleraar oneens met stop Maastrichtse Masters
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.