Eigen dokter sust zieke vakantieganger

Array

Even met een Nederlandse dokter praten als je kind buikpijn heeft, stelt een heleboel mensen erg gerust. Vooral als een buitenlandse arts zegt dat de blinde darm eruit moet. Want het komt voor dat dokters in privé-klinieken onzekere toeristen een financiele poot uit willen draaien met ingrepen die niet nodig zijn.

Dat zegt Walter van Tiel van Europeesche Verzekeringen, waarbij een op de drie Nederlandse toeristen verzekerd is. De schadeverzekeringsmaatschappij breidde vorig jaar het reisverzekeringspakket uit met een medische hulplijn. Niet alleen om geldbeluste medici ‘in de tang te krijgen’, maar vooral om zieke mensen ‘emotioneel te helpen’.

De lijn is bedoeld voor vakantiegangers die in het buitenland last krijgen van maagklachten, buikloop of ander klein ongemak. Zij kunnen in zo’n geval bellen naar een nummer in Amsterdam van de alarmcentrale SOS International waar verpleegkundigen en artsen 24 uur per etmaal stand-by zijn.
De telefoondokter is ‘een geweldig succes’, zegt woordvoerder Van Tiel. „Vorig jaar belden er ruim duizend mensen, dit jaar nog meer. Zij krijgen niet alleen medisch advies op afstand, maar we kunnen ze ook verwijzen naar betrouwbare dokters in de regio waar ze verblijven. En we regelen de rekening.“

Signalen over malafide artsen in Turkije en voorheen Spanje zijn er al een aantal jaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met buikpijn aan wie geadviseerd wordt de blinde darm te laten verwijderen. OZ Zorgverzekeringen raadt clienten in zo’n geval aan de betrouwbaarheid van een ziekenhuis of arts altijd even te checken door SOS International te bellen, zegt woordvoerder Joel Gijzen. „Daarnaast letten we scherp op rekeningen uit landen met een liberaal gezondheidszorgsysteem. Daar zijn doorgaans veel privé-klinieken.“ De ANWB begon vorig jaar met De Reisdokter. Een medische hulplijn waar leden terecht kunnen voor advies en inentingen. Volgens de woordvoerder eveneens ‘een zeer succesvol initiatief dat zeker blijft bestaan’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen