Koolhydraten ook nodig bij dieet

Array

Maar liefst de helft van de Nederlandse vrouwen tussen de 25 en 55 jaar dieet wel eens, of heeft dat gedaan. En hoewel ze meestal wel weten wat ze daarvoor moeten doen, levert het -nog- niet het gewenste resultaat op: zo’n veertig procent is te dik. Bij mannen ligt dit aantal overigens wel hoger: bijna vijftig procent. Nederlandse vrouwen letten er bij het lijnen vooral op hoeveel suiker (90 procent) en vet (89 procent) in producten zitten, en hoeveel calorieën in totaal (85 procent). Volgens het onderzoeksbureau PMR let slechts 56 procent op de hoeveelheid aanwezige koolhydraten, waarmee het bureau zetmeel bedoelt. Suikers zijn immers ook koolhydraten, en daar letten de vrouwen dus wel op. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, waarna het door je bloed wordt vervoerd naar de spieren en de lever, waar het wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen is de uiteindelijke brandstof voor je spieren en organen.
Enkelvoudige koolhydraten
De zogenaamde ‘enkelvoudige’ koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen en leveren ook snel energie. Ze laten de bloedsuikerspiegel heel snel stijgen, maar worden daarna ook weer in rap tempo door het lichaam afgebroken. Hierdoor keert het hongergevoel gauw terug.Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn: druivensuiker (dextrose), vruchtensuiker (fructose) en gewone suiker (maltose en sacharose). Snoep, koek, gebak en frisdrank bevatten veel van deze suikers. Meervoudige koolhydraten
Meervoudige of complexe koolhydraten voorzien je lichaam langere tijd van glucose en zijn dus beter voor je bloedsuikerspiegel. Deze blijft dan namelijk constanter zodat je je fit en alert voelt. Daarnaast stimuleren ze vaak een goede darmfunctie, omdat ze ook vezelrijk zijn. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel complexe koolhydraten bevatten zijn: volkorenbrood, roggebrood, krentenbollen, mueslibollen, knäckebröd, havermout en muesli. Atkins
In de jaren negentig kwam het Atkins-dieet in. Dit zogenaamde ketogene dieet vermeed koolhydraten, en gaf de voorkeur aan vetten en eiwitten. Het idee hierachter is dat door dit dieet het lichaam koolhydraten mist en op zoek moet naar een andere energiebron: het schakelt over op vetverbranding. Volgens wetenschappers en diëtisten is een dergelijk dieet, als zovele, niet volwaardig. Door aardappelen en graanproducten, en meestal ook groenten en fruit, te beperken gaat een belangrijke input van vezels, vitaminen, mineralen en andere gezondheidsbevorderende stoffen verloren. Het koolhydraatgehalte in dit soort ‘low carb’-diëten ligt veel lager dan wat onze spieren en hersenen nodig hebben om normaal te functioneren. Veel aanhangers van het Atkins-dieet hebben dan ook last van spierkrampen, hoofdpijn en voelen zich verzwakt. Aceton
Daarbij hebben we volgens het Voedingscentrum een bepaalde hoeveelheid aan koolhydraten nodig voor een goede vetverbranding. “Zonder voldoende suiker in het bloed blijft dat proces ergens halverwege steken. Halffabrikaten stapelen zich op, en het lichaam treft noodmaatregelen. De halfverbrande vetten worden omgezet in de stofjes die voor de typische acetonlucht zorgen die Atkins-aanhangers uitademen,” aldus Patricia Schutte van het Voedingscentrum in het Algemeen Dagblad. Volgens het Voedingscentrum hebben wij aan koolhydraten per dag nodig: vijf á zeven sneetjes volkorenbrood en drie á vijf aardappels of opscheplepels rijst, pasta of peulvruchten. Gezond afvallen en daarna ook op gewicht blijven, kan volgens de deskundigen dan ook alleen met een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon gebaseerd op voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid. Dat wil zeggen producten met relatief weinig calorieën en veel vitaminen en mineralen zoals gekookte aardappelen en volkoren graanproducten, groenten en fruit. Meer beweging inbouwen in de dagelijkse activiteiten blijft ten slotte essentieel om het dagelijkse energieverbruik te bevorderen en de energiebalans beter in evenwicht te helpen houden.
Bron: Planet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen