Reparatie verhoging van premie

Array

Een hogere premie voor de ziektekosten betekent niet dat de burger meer moet gaan betalen. Mensen die recht hebben op de zorgtoeslag merken niets van een hogere premie, want de toeslag neemt dan ook toe. Dat heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid gisteren gezegd. Het kabinet gaat er nog steeds van uit dat de premie voor de nieuwe basisverzekering volgend jaar zo’n 1100 euro bedraagt. De zorgverzekeraars denken dat de premie 100 tot 200 euro hoger uitpakt. „Als dat zo is zal de zorgtoeslag in maart volgend jaar worden aangepast aan de hogere premie“, aldus Hoogervorst. De minister gaf aan dat er flinke vooruitgang wordt gemaakt met de koopkrachtreparatie voor mensen die er door het nieuwe ziektekostenstelsel op achteruit gaan. Met name ouderen met een klein aanvullend pensioen en zelfstandigen zonder kinderen gaan fors meer premie betalen. Daar wordt nu een oplossing voor gezocht. In totaal is 1,5 miljard euro beschikbaar voor maatregelen om de koopkracht te repareren. De grootste hap van dat geld, ruim 900 miljoen euro, wordt gebruikt om de onroerendezaakbelasting voor gebruikers af te schaffen. „Daar profiteren zowel de huizenbezitters als de huurders van“, aldus VVD-Kamerlid Stef Blok. „Dat is dus een algemene lastenverlichting.“ Daarnaast worden nog tal van specifieke maatregelen genomen. Zo wil het kabinet de accijns op benzine en diesel volgend jaar niet verhogen. Doorgaans gaan de brandstofaccijnzen jaarlijks in gelijke mate met de inflatie omhoog. Om de middeninkomens met kinderen tegemoet te komen wordt 100 miljoen extra uitgetrokken ter compensatie van de kosten van de kinderopvang. Het kabinet kijkt ook naar mogelijkheden om de energienota van de burgers te verlagen. Een van de opties die bekeken wordt, is een verlaging van de regulerende energiebelasting (reb). Die wordt geheven over elke kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas die huishoudens afnemen. Een verlaging van de reb-toeslag leidt dus tot een lagere energierekening. Bovendien zorgen lagere energieprijzen voor een vermindering van de inflatie. Op die manier kan de koopkracht ook toenemen. Het kabinet heeft ook gesproken over de besteding van de aardgasbaten. Er komt in ieder geval extra geld beschikbaar voor verbetering van de luchtkwaliteit. Ook is besloten dat er meer geld beschikbaar moet komen voor duurzame energie.
Bron: BN De Stem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen