Rijk investeert in medicijnonderzoek

Array

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) wil 130 miljoen euro investeren in een nog op te richten farmaceutisch onderzoeksinstituut. In het instituut moeten universiteiten en industrie samen onderzoek doen naar nieuwe geneesmiddelen. Dat zegt minister Hoogervorst vandaag in een vraaggesprek met het NRC.

Met de oprichting van het Topinstituut Pharma, zoals het vooralsnog zal gaan heten, wil het kabinet voorkomen dat wetenschappers die onderzoek doen naar de ontwikkeling van geneesmiddelen, massaal wegtrekken naar de Verenigde Staten. Volgens de minister is er al sprake van een braindrain van Europese onderzoekers naar de VS.

Hoogervorst bezocht onlangs in New Jersey het Healthcare Institute of New Jersey. Hij zegt: ,,Het stikt daar van de Europeanen.” De Amerikaanse National Institutes of Health, met een gezamenlijk overheidsbudget van 28 miljard dollar, dienen als voorbeeld voor het in Nederland op te richten instituut.Het kabinet staat welwillend tegenover de investering, zegt een woordvoerster van de minister, maar heeft er nog geen definitieve goedkeuring aan gegeven. De hele overheidsbijdrage van 130 miljoen euro (voor de komende vier jaar) komt uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) – geld dat de overheid opzij zet voor onder meer kennisinfrastructuur. Goede afspraken moeten ervoor zorgen dat niet alleen farmaceutische bedrijven, maar ook de universiteiten financieel profiteren van innovatieve vindingen.

Negen Nederlandse farmaceutische bedrijven, waaronder Organon (onderdeel van Akzo), Solvay, Octoplus en Crucell hebben hun deelname aan het instituut toegezegd. De bedoeling is dat de betrokken farmaceutische bedrijven en universiteiten samen ook ongeveer 130 miljoen investeren. Universiteiten kunnen ook investeren met arbeidsuren van wetenschappers of apparatuur.

Het instituut gaat kennis van onderzoekers op universiteiten en in farmaceutische bedrijven bundelen, waardoor intensiever kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Het instituut is ook antwoord op kritiek van de Amerikaanse overheid en industrie dat Europese regeringen te weinig zouden investeren in geneesmiddelenonderzoek. Geneesmiddelen zijn in de Verenigde Staten duurder dan in Europese landen. Amerikanen zouden opdraaien voor de hoge ontwikkelingskosten van nieuwe geneesmiddelen, waar Europeanen net zo goed baat bij hebben.

Volgens minister Hoogervorst is het prijsverschil in geneesmiddelen geen onderwerp van discussie omdat in Nederland vrijwel iedereen verzekerd is. Daardoor is er – in tegenstelling tot in de VS – een door de staat gegarandeerde afzetmarkt. Met ingang van de nieuwe zorgverzekeringswet vanaf 1 januari 2006 is iedere Nederlander verplicht zich te verzekeren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen