Stamcel uit navelstreng wellicht veelbelovend

Array

Ontdekking omzeilt ethische problemen embryogebruik

Navelstrengbloed bevat stamcellen met vrijwel dezelfde mogelijkheden als embryonale stamcellen, maar zonder de ethische problemen van het gebruik daarvan. Dat zegt een groep onderzoekers van de Kingston University in Surrey, Engeland.

De Britse onderzoekers schrijven deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Proliferation dat ze vroege stamcellen hebben gevonden in de navelstreng. Deze cellen zijn tot een paar uur na de geboorte uit het navelstrengbloed te halen. Dat bloed is afkomstig van de baby. De cellen waar de onderzoekers mee werken, lijken in veel opzichten op embryonale stamcellen. Het voordeel van embryonale cellen is dat ze uit kunnen groeien tot ieder weefseltype. Ethisch gezien is het gebruik hiervan echter omstreden, omdat de foetus hierbij verloren gaat.
Deze ethische problemen ontstaan niet bij het gebruik van navelstrengbloed. Colin McGuckin, leider van de onderzoeksgroep van de Kingston University, stelt daarom dat ze „een unieke groep cellen hebben gevonden, die de essentiële eigenschappen van zowel volwassen als embryonale stamcellen bevat.” De stamcellen uit navelstrengbloed kunnen uitgroeien tot veel meer soorten weefsel dan volwassen stamcellen. In de publicatie zeggen de Britse onderzoekers dat ze de stamcellen om kunnen vormen tot levercellen. Colin McGuckin denkt dat ze de drie basisceltypen kunnen vormen die uitgroeien tot alle weefsels in het menselijk lichaam.

Volwassen stamcellen hebben wat dat betreft maar beperkte mogelijkheden. Zo kunnen die uit het beenmerg verschillende soorten bloedcellen vormen, maar geen zenuwen of spieren. Navelstrengbloed is inmiddels makkelijk te verkrijgen. In Nederland en veel andere westerse landen is het mogelijk om het bloed na de geboorte op te laten slaan. Wanneer het kind of een van de naaste familieleden later een ziekte krijgt, zoals leukemie of een hartinfarct, kunnen de stamcellen worden ingezet. Bovendien is gebleken dat deze cellen minder kans op afstoting geven dan wanneer ze afkomstig zijn van een volwassen persoon.

De toepassingen van stamcellen zijn nog volop in ontwikkeling. Mogelijk kunnen in de toekomst spiercellen het hart na een infarct versterken, alvleeskliercellen diabetes genezen en zenuwcellen de gevolgen van een beschadiging van het ruggenmerg of een hersenbloeding tenietdoen.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen