Acuut nierfalen bij ernstig zieke patiënten

Array

Hoewel aangenomen wordt dat acuut nierfalen vaak voorkomt bij ernstige ziektebeelden en gepaard gaat met een hoog overlijdensrisico is weinig bekend over de epidemiologie en afloop ervan. Recent multinationaal onderzoek wijst uit dat de prevalentie van acuut nierfalen waarvoor niervervangende therapie nodig is tussen …

… de vijf en zes procent ligt en gepaard gaat met een hoge mortaliteit. Dit werd prospectief onderzocht bij ICU-patiënten die ofwel behandeld werden met niervervangende therapie ofwel voldeden aan tenminste een van de gepredefiniëerde criteria voor acuut nierfalen in 54 ziekenhuizen in 23 landen. Van de 29.269 patiënten in kritieke toestand hadden er 1738 (5,7%) acuut nierfalen tijdens hun verblijf op de ICU. Daarvan kregen 1260 niervervangende therapie.
Bij 47,5% werd het nierfalen (mede)veroorzaakt door een septische shock. 30% bleek preëxistente nierfunctiestoornissen te hebben. De totale ziekenhuissterfte was 60,3% en van de overlevenden werd 13,7% afhankelijk van nierdialyse. Onafhankelijke risicofactoren voor overlijden bleken het gebruik van vasopressoren, mechanische ventilatie, septische shock, cardiogene shock en een hepatorenaal syndroom.

Bron: JAMA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen