Huisartsen en dierenartsen bundelen krachten

Array

Hoe veilig is Nederland?

Op vrijdag 2 december komen behalve dierenartsen ook huisartsen en andere medici uit de humane gezondheidszorg naar het Kurhaus te Scheveningen. Zij komen hier voor de derde en laatste dag van In Praktijk,s Winterconference, een congres voor dierenartsen. Het is voor het eerst dat in Nederland op zo,n grote schaal een congres voor al deze medici tesamen wordt georganiseerd. Ook vertegenwoordigers van de overheid en gerelateerde instanties zullen deze congresdag bezoeken.
Aanleiding is de urgentie van het thema van deze dag is ,Bio Security: Risico,s voor de volksgezondheid,. Centraal staan infectieziekten die worden overgedragen van dieren op mensen; hoe de symptomen herkend kunnen worden en welke maatregelen dan nodig zijn.

Zoönosenverwekkers [Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen] zijn de belangrijkste microbiologische bedreigingen in etenswaren, maar kunnen ook via direct contact met (huis)dieren worden overgedragen. Naast de bekende ziekteverwekkers zoals bijvoorbeeld Salmonella, worden er steeds nieuwe ontdekt (Hepatitis E en Vossenlintworm). Daarnaast is het eerder een kwestie van ,wanneer, dan ,als…’ de ,menselijke, variant van de vogelgriep in Europa zal uitbreken. Alle preventieve maatregelen die de ziekte veroorzakende organismen en hun vectors controleren om daarmee ziekten te voorkomen wordt ook wel Bio Security genoemd.
Dagvoorzitter is prof dr. Frans van Knapen [hoogleraar levensmiddelenhygiene en veterinaire volksgezondheid Universiteit Utrecht] en sprekers zijn onder andere prof. dr. Roel Coutinho, directeur van het nieuwe centrum voor preventie en bestrijding van infectieziekten, dat wordt gevestigd bij het RIVM in Bilthoven; specialist veterinaire microbiologie dr. Paul Overgaauw, prof. dr. Frans Jongejan, buitengewoon hoogleraar tropische diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en aan de Universiteit van Pretoria, Zuid Afrika, Willem J. Brouwer MA, senior policy advisor CBRN-terrorisme Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid van het ministerie van LNV en de voorzitter van de European Influenza Surveillance Scheme, Koos van der Velden [hoogleraar public health Radboud University Medical Center Nijmegen].
Het doel van deze congresdag is medici op de hoogte te brengen van de laatste stand van zaken op het gebied van BioSecurity. Het terrein tussen humane en veterinaire zorg is voor vele medici een grijs gebied. Symptomen van bepaalde aandoeningen worden niet altijd herkend, waardoor een infectieziekte bij de mens vrij spel heeft. Artsen krijgen een update over parasitaire -, virologische – en bacteriologische zoönosen, maar ook over illegale import van dieren (met hun infectieziekten) en bioterrorisme. In geval van een pandemie of mogelijke uitbraak van een infectieziekte als gevolg van een terroristische actie is het noodzakelijk dat een ieder in de gezondheidszorg signalen tijdig weet te herkennen en deze kan interpreteren. Enkel dan kan tijdig en adequaat met een risico worden omgegaan.
De vraag in hoeverre Nederland veilig is, zal beantwoord worden in een debat met de sprekers en enkele deskundige gastsprekers.
Deze congresdag is een onderdeel van IP,s Winterconference 2005, een initiatief van Roman House Publishers Ltd. Roman House is een multimediale uitgeverij gespecialiseerd in dieren en diergeneeskunde. In Nederland geeft Roman House al jarenlang toonaangevende vaktijdschriften voor dierenartsen, dierenartsassistenten en diereigenaren uit. Voor meer informatie of inschrijving: www.rhp.nu
Speciale dank gaat uit naar hoofdsponsor Bayer HealtCare en subsponsors IAMS Company en VVAA. Zonder hun support zou het organiseren van dit congres niet mogelijk zijn geweest.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen