Paniekstoornis kost twee miljard per jaar

Array

Paniekstoornissen kosten jaarlijks bijna twee miljard euro. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Trimbos-instituut, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het geld wordt onder meer besteed aan medisch onderzoek, ziekteverzuim en medicijngebruik voor mensen die aan deze stoornis lijden. Het was niet eerder bekend dat er ‘zoveel geld’ wordt uitgegeven aan paniekstoornissen, aldus het instituut. Ongeveer een kwart miljoen Nederlanders heeft last van paniekstoornissen. De laatste jaren komen er zo’n tachtigduizend nieuwe gevallen per jaar bij. De aanvallen zijn behandelbaar maar, ‘omdat voorkomen beter is dan genezen’, heeft het Trimbos-instituut de preventieve cursus ‘Geen Paniek’ opgezet voor mensen met lichte en matige paniekklachten. "De cursus is heel positief ontvangen door de cliënten", zegt woordvoerder Peter Meulenbeek van het instituut.
Een paniekaanval is een ‘plotselinge en zonder aanleiding optredende intense angst of spanning’ en vermindert volgens het instituut de kwaliteit van leven. Bovendien vergroot een paniekstoornis de kans op andere psychische stoornissen. Het krijgen van een aanval is deels genetisch bepaald en heeft deels te maken met spanningen, zegt Meulenbroek. Er is nooit eerder grootschalig onderzoek naar deze aandoening geweest. Bron: nieuws.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen