Al vroeg sparen voor eigen ouderenzorg

Array

Zorg anders onbetaalbaar

Mensen moeten al op jonge leeftijd beginnen zich te verzekeren voor de risico’s van de oude dag. Dat is nodig om de ouderenzorg ook in de toekomst betaalbaar te houden. Dit concludeert het onderzoeksbureau NYFER in een studie voor de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).
Nu nog worden de kostbare voorzieningen voor ouderenzorg grotendeels met overheidsmiddelen gefinancierd. Welvarende ouderen kunnen een groter deel van de kosten zelf dragen. Belangrijk is dat daarvoor tijdig geld opzij wordt gezet. De overheid blijft verantwoordelijk voor een toereikende basisvoorziening voor kwetsbare ouderen en voor het opvangen van onverzekerbare risico’s.

Voorzieningen treffen
Maar wie meer wil dan de basiszorg zal daarvoor zelf voorzieningen moeten treffen. Dit concludeert NYFER in een studie voor de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. De studie maakt deel uit van een breder advies over de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van de AWBZ. Dat advies zal later in 2005 verschijnen.

Betaalbaarheid ouderenzorg onder druk
De betaalbaarheid van de zorg voor ouderen staat onder druk, constateert de RVZ in haar persbericht. “Dat is nu al voelbaar, maar zal nog sterker gelden in de komende decennia, niet alleen door de vergrijzing maar ook omdat mee
De NYFER-studie bespreekt verschillende mogelijkheden om de financiering hiervan veilig te stellen. Het overhevelen van delen van de ouderenzorg naar de aanvullende verzekering is onontkoombaar. Hiernaast zijn nieuwe verzekeringsproducten denkbaar zoals combinaties van zorgverzekering en levensverzekering of hypotheek en zorgverzekering. De RVZ noemt ook andere oplossingsmodellen: “Ook is denkbaar de zorgverzekering te koppelen aan de pensioenverzekering zodat mensen al op jonge leeftijd beginnen te sparen voor hoge zorgkosten waarvoor zij later kunnen komen te staan.”

Bron: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen