PvdA in actie tegen personeelsproblemen IC

Array

‘Januari 2006 moet alles op orde zijn’

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moet ziekenhuizen bestraffen als zij niet voor 1 januari 2006 hun afdeling intensieve zorg (IC) en het vervoer van patiënten in kritieke toestand op orde hebben.
Dat stelde Tweede-Kamerlid Arib (PvdA) donderdag in een reactie op een zeer kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de kwaliteit van de IC-afdelingen in Nederland.

Risico
Volgens het rapport lopen bij de helft van alle 141 afdelingen ernstig zieke patiënten het risico dat ze niet de zorg krijgen die nodig is. Vaak hebben de ziekenhuizen niet voldoende gekwalificeerd personeel om de juiste zorg te leveren. Ook is nogal eens onduidelijk wie medisch eindverantwoordelijk is.

Taxeren
De IC-afdelingen zijn op drie niveaus ingedeeld. De hoogste categorie kan patiënten aan met de grootste overlijdenskans. Maar ziekenhuizen zelf taxeren hun niveau veel hoger in dan volgens de inspectie gerechtvaardigd is. Grofweg een op de drie afdelingen heeft geen duidelijke criteria voor opname en ontslag van de patiënt. Daar wordt meer gekeken naar de capaciteit van de afdeling. Volgens de inspectie kan het personeel daardoor niet voorkomen dat patiënten die complexe zorg nodig hebben, op een afdeling blijven liggen of daar worden opgenomen terwijl die zorg niet voor handen is.

Nog lezen
Het CDA en de VVD wilden donderdag niet op het rapport reageren. Zij moeten het rapport nog lezen. Minister Hoogervorst vindt dat de sector zelf aan zet is en doet een ,,dringend beroep” op de ziekenhuizen om vaart te maken met verbeteringen. Volgens hem heeft de sector hem beloofd in oktober met concrete voorstellen te komen om het transport van IC-patiënten te verbeteren.

Op de voet
Hij wijst er in een brief aan de Kamer op dat het goed is dat de inspectie de kwaliteit van de afdelingen intensieve zorg “op de voet blijft volgen”. Arib vindt dat niet genoeg. Ze vroeg om een spoeddebat in de Kamer. Ze wil dat de minister de ziekenhuizen onder druk zet en desnoods afdelingen sluit. Het is al jaren bekend dat het niet goed gaat op deze afdelingen en het duurt te lang voor dat dit beter wordt, aldus Arib. “Het gaat over leven en dood.”

Toegezegd
Kamervoorzitter Weisglas en andere fracties riepen Arib op af te zien van een spoeddebat. De minister heeft immers al toegezegd volgende maand samen met betrokken organisaties met maatregelen te komen. De beroepsorganisatie van artsen op intensieve zorgafdelingen (NVIC), benadrukt dat een nieuwe richtlijn voor IC-afdelingen in de maak is. Verder wijzen de artsen erop dat de financiering van de mobiele intensive care units voor het vervoer van patiënten die in levensgevaar verkeren, nog niet goed is geregeld.

Ten Onrechte
De artsen vinden dat de inspectie ten onrechte de indruk wekt dat de zorg op Nederlandse IC-afdelingen onder de maat is. Dat klopt volgens de NVIC niet. Het kan en moet wel beter, maar de inspectie baseert zich op gegevens die onvoldoende zijn gecontroleerd. Zo is er niet naar de resultaten van de behandelingen gekeken, stellen de artsen.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen