Hartritmestoornissen nu ook te behandelen met vriesmethode

Array

Het wegvriezen van hartritmestoornissen is veiliger dan wegbranden. Dit stelt drs. G.P. Kimman in zijn proefschrift Katheterablatie van ritmestoornissen in de driehoek van Koch, waarop hij 21 september 2005 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De driehoek van Koch is een gebied in het hart waarin zich de geleidingsknoop bevindt. Hierin kunnen ritmestoornissen ontstaan. Tot nu toe worden deze behandeld met radiofrequente katheterablatie (wegbranden). Deze methode kent nogal wat nadelen omdat het onherstelbare letsels kan veroorzaken, die zelf ook weer nieuwe hartritmestoornissen tot gevolg kunnen hebben.

Kimman laat in zijn onderzoek zien dat hartritmestoornissen veiliger behandeld kunnen worden met cryothermie. Via een katheter wordt het weefsel gekoeld tot -30°C (icemapping) om na te gaan of de juiste plek bereikt is en of de veiligheid gegarandeerd is in die zin dat de geleiding niet aangetast wordt. Als dit in orde is, kan de definitieve behandeling plaatsvinden en wordt verder gekoeld tot -75 a -80°C.
Kimman constateert dat het vriezen in potentie net zo effectief is als het branden zonder dat blijvende geleidingsproblemen ontstaan; ook is de kans op letsel en perforatie is kleiner dan met branden. Wel moet nog nader onderzoek plaatsvinden naar de stuurbaarheid van de katheter, de optimale icemapping temperatuur en duur en ablatie temperatuur. Promotoren: prof.dr. L.J.L.M. Jordaens, Cardiologie en elektrofysiologie, en prof.dr. N.M. van Hemel, Klinische hartstimulatie (UU)
Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen