Bloedmarker voor epilepsie

Array

Kinderen met epilepsie hebben een verlaagde expressie van het enzym glutamine synthetase in hun witte bloedcellen, onafhankelijk van hun behandeling. Dit enzym is essentieel bij de communicatie tussen zenuwcellen en bij hun bescherming tegen schade. Recent is door Ineke Bos en anderen ontdekt, dat er bij patiënten met temporaalkwab-epilepsie minder van dit enzym in het epileptische hersenweefsel zit. Met microarrays, een moderne chiptechnologie om de expressie van alle genen tegelijk te meten, ontdekte Bos dat bepaalde bloedcellen van kinderen met epilepsie ook minder van dit enzym aanmaken, los van de behandeling. Hierbij zou een genetische aanleg een rol kunnen spelen. Een bloedmarker voor epilepsie kan van groot belang zijn voor een vroege diagnose, de classificatie van verschillende typen epilepsie en de medicijnkeuze. Natuurlijk moeten nog een groot aantal vragen worden beantwoord voor deze marker in de praktijk gebruikt kan worden. Inmiddels is vervolgonderzoek gestart in een grotere groep patiënten dat moet uitwijzen hoe gevoelig en specifiek de marker is voor verschillende typen epilepsie, en of er een relatie bestaat tussen de marker en de gevoeligheid voor bepaalde anti-epileptica.

23-09-2005, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Ineke Bos, Geneeskunde
Proefschrift: In search for peripheral markers for epilepsy and ALS – focus on glutamatergic signaling in blood cells
Promotor 1: Prof. Dr. O van Nieuwenhuizen
Promotor 2: Prof. Dr. JPH Burbach
Copromotor 1: Dr. PNE de Graan Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Bloedmarker voor epilepsie"

  1. Dhr. R. Kahlman

    In hoeverre komt Epilepsie voor door bijvoorbeld een hoge bloed-mangaan vergiftiging s in regulier bloedlaboratorium data uitslagen in deze gemeten onderzoek analyses
    Mangaan intoxicaties schakelen ook enzymen uit, en hebben te maken met het glutamaat gehalte ( hypoglemie, koolhydraten, suikers etc ).

    in hoeverre veroorzaken Mangaan intoxicaties epilepsie anvallen, want het gaat hier om een neurotoxische stof op de hersenen en zenuwen , CZS . etc

Comments are closed.

Recente artikelen