Agis pleit voor meer coulance voor burgers in financiele nood

Array

Langere tijd om schulden te betalen Zorgverzekeraars moeten burgers die hun zorgverzekering niet betalen, na drie maanden niet in de kou zetten. Zij moeten langer de tijd krijgen om het achterstallige geld bij de wanbetalers te innen. Lid van de raad van bestuur J. Hendriks van zorgverzekeraar Agis zei dit gisteren op Radio 1.
Per 1 januari 2006 treedt het nieuwe ziektekostenstelsel in werking. Volgens de Agis-topman dwingt het ministerie van VWS via de nieuwe regels de zorgverzekeraars om een wanbetaler na drie maanden uit te schijven. Een andere zorgverzekeraar is dan wel verplicht de wanbetaler als klant in te schrijven.

Maatschappelijk zwakkeren
Volgens Hendriks bestaat de kans dat de wanbetalers in de toekomst “worden rondgepompt” van de ene verzekeraar naar de andere. Veel wanbetalers zijn maatschappelijk zwakkeren, zoals daklozen. Hendriks voorziet dat vooral die groepen niet snappen dat ze zelf een aanvraagformulier moeten invullen om weer bij een verzekeraar ingeschreven te kunnen worden. Als ze dat niet doen, kunnen ze volgens hem in grote problemen raken.

Langere uitschrijfperiode
Volgens Agis blijkt dat een wanbetaler die een aanmaning van een zorgverzekeraar krijgt, vrijwel altijd uiteindelijk betaalt. Hendriks denkt dat verlenging van de uitschrijfperiode van drie tot zes of negen maanden veel problemen kan oplossen.

Klachten
Ook gemeenten en vakbonden hebben eerder al geklaagd over de risico’s van het nieuwe zorgstelsel voor maatschappelijk zwakkeren. Volgens de organisaties bestaat de kans dat veel meer burgers in het nieuwe systeem onverzekerd raken. Het ministerie van VWS heeft eerder al gezegd die angst niet te delen.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen