Extra geld gaat vooral naar de zorgverzekering

Array

Minister Balkenende geeft de Nederlander meer geld. Maar dit geld gaat vooral naar de zorgverzekering. Het nieuwe ziektekostenstelsel gaat dus zorgn voor grote verschuivingen leiden in het huishoudboekje en houden we er netto niet veel meer aan over. Werknemers houden netto meer geld over maar krijgen er meer kosten bij. De voorlopige berekeningen van het Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud) laten dat zien. En wie gaan er nu op vooruit? Een alleenstaande ouder met een bruto jaarinkomen van 30 000 euro moet per maand 60 euro meer betalen voor de verzekering, maar houdt hij desondanks 65 euro meer over. De alleenstaande  (25 000 euro) blijft in koopkracht uiteindelijk op nul steken. Hierbij is er nog geen rekening gehouden met aanvullende verzekeringen. Velen die nu in het ziekenfonds zitten, gaan er nauwelijks op vooruit.  Voor onder meer ouderen en zelfstandig ondernemers is de situatie minder gemakkelijk.  In onderstaande kan men zien wat er gaat gebeuren. Zij gaan naast de nominale premie, die iedereen betaalt, ook de inkomensafhankelijke premie betalen. Voor ondernemers  en ouderen die nu in het ziekenfonds zitten is die echter lager (4,4 %) dan de huidige bijdrage aan het ziekenfonds (8,8 %). Volgens het Nibud komen de 65-plussers er uiteindelijk niet heel slecht af. Ze schommelen in 2006 vrijwel allemaal rond de nullijn. Volksgezondheid stelt dat de effecten voor  ondernemers ook meevallen. Al met al krijgen de meeste Nederlanders meer geld, maar een groot deel daarvan is wel bestemd voor de zorgrekening. Klik op de tabel om deze te vergoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen