Ross kiest voor eenvoudige financiering van zorginstellingen

Array

Zorginstellingen gaan vanaf 2007 werken met tien à twaalf ‘zorgzwaartepakketten’. Daarmee kiest Ross voor een eenvoudige financiering van AWBZ-zorg in instellingen.Dat schrijft staatssecretaris Ross vandaag aan de Tweede Kamer. Met de nieuwe bekostiging krijgen verblijfsinstellingen in 2007 geld voor de zorg die cliënten nodig hebben. Nu krijgt de instelling een vast bedrag per cliënt, ongeacht hoeveel zorg iemand nodig heeft. Van 50 intramurale zorgarrangementen naar 10 zorgzwaartepakketten
Om de bekostiging eenvoudig te houden heeft Ross ervoor gekozen vijftig eerder ontwikkelde ‘intramurale zorgarrangementen’ te bundelen tot zo’n twaalf zorgzwaartepakketten. De pakketten bestaan uit een vastgesteld aantal uren zorg en een combinatie van de soorten zorg die iemand nodig heeft in de zorginstelling. Het gaat bijvoorbeeld om een combinatie van verzorging, verpleging en begeleiding.
In een zorgzwaartepakket staat niet vast hoeveel uur er per soort zorg besteed moet worden. In het begin van een opname in een zorginstelling kan iemand bijvoorbeeld meer verpleging nodig hebben en op een later moment meer begeleiding. Zorgverlener en cliënt kunnen dan gezamenlijk bepalen hoe ze het totaal aantal uren zorg zo goed mogelijk kunnen verdelen. Ross verwacht dat ze hiermee het aantal herindicaties kan beperken.

In 2006 krijgen verpleeghuizen krijgen 80 miljoen euro voor de zorgzwaartefinanciering. De gehandicaptenzorg krijgt 37 miljoen euro en langdurige geestelijke verzorging vijf miljoen.

Achtergrond van de zorgzwaartepakketten
De zorgzwaartepakketten voor de zorginstellingen passen in de nieuwe bekostiging van de hele AWBZ-zorg; de nieuwe manier van financieren stimuleert zorgkantoren om beter te onderhandelen over de inhoud, de kwaliteit en de prijs van de zorg. Zorgaanbieders kunnen zich met een indeling in functies (zoals ondersteuning, begeleiding of verzorging) beter richten naar de markt. Cliënten krijgen meer keuzevrijheid en ‘zorg op maat’.Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen