GOAL studie van GSK krijgt speciale vermelding in bijsluiter

Array

Belang voor astmabehandeling

GlaxoSmithKline (GSK) heeft verheugd gereageerd op het besluit van de Europese en Nederlandse registratie-autoriteiten om in de 1B tekst van haar geneesmiddel Seretide(r) een paragraaf op te nemen over GOAL (Gaining Optimal Asthma ControL), een baanbrekend onderzoek onder ruim 3400 astmapatiënten.
Registratie-autoriteiten zijn over het algemeen terughoudend met toevoegingen van klinische onderzoeksgegevens aan een registratietekst, tenzij deze een duidelijk belang hebben voor de behandeling. Met de toevoeging van de informatie over GOAL aan de huidige 1B tekst erkennen de registratie-autoriteiten het belang van het onderzoek voor de behandeling van astma.
GOAL (Gaining Optimal Asthma controL) heeft aangetoond dat meer patiënten astmacontrole bereikten met het combinatiegeneesmiddel Seretide dan patiënten die alleen een ontstekingsremmer gebruikten. Dat effect werd bij Seretide bovendien eerder waargenomen dan bij inhalatie van een ontstekingsremmer alleen en bij een lagere dosering.
Het is volgens GSK heel bijzonder dat één van haar klinische geneesmiddelenonderzoeken op het gebied van astma op een dergelijke manier bijzondere waardering krijgt van de registratie-autoriteiten.
Ook de patiëntenbijsluiter in de Seretide verpakking zal worden aangepast. Naar verwachting wordt dit proces in december 2005 afgerond.
Medisch Directeur Dirk Aelvoet van GSK zegt in een reactie: ‘Voor astmapatiënten is nog veel winst te behalen wanneer je kijkt naar het onder controle krijgen van de astmasymptomen. Ook in Nederland blijken astmapatiënten de lichamelijke verschijnselen en nachtelijke astma-aanvallen te accepteren, terwijl met de juiste medicatie een groot deel van hen daarin zeker een verbetering kan realiseren.’

Patiënten met astma kunnen nu eenvoudig zelf vaststellen of hun astma goed onder controle is: zij gaan naar www.astmatest.nl en doen de astmatest.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen raadplegen: www.cbg-meb.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen