Een gezonde grijze massa

Array

Ouderen vormen een steeds grotere groep in onze samenleving, maar wat gebeurt er onder hun grijze haren, in die andere grijze massa, met het geestelijk functioneren? Wetenschappers vertellen tijdens de Alzheimer Publieksdag op 10 november in het Beatrixtheater in Utrecht over het ouder worden van de hersenen, hoe je daarmee omgaat en wat je er aan kunt doen.

Alzheimer Nederland krijgt veel vragen van mensen die bezorgd zijn over hun geheugen. Zij willen iets doen om achteruitgang of ziekte te voorkomen. Met de organisatie van deze publieksdag wil Alzheimer Nederland deze vragen beantwoorden.

Er zijn mensen die tot op hoge leeftijd actief blijven, eropuit trekken en nieuwe uitdagingen aangaan. Anderen gaan letterlijk achter de geraniums zitten. Heeft dat alleen met het lichamelijk ouder worden te maken of is er ook zoiets als geestelijke veroudering?

Er komen belangrijke vragen aan bod als: Waarom wordt de een sneller ouder dan de ander? Wat verandert er bij het ouder worden met de zogenaamde cognitieve eigenschappen? Hoe merkt u dat en hoe ziet u dat? Natuurlijk proberen de prominente wetenschappers aan te geven wat de mogelijkheden zijn om geestelijke veroudering tegen te gaan. Helpt een geheugentraining? Bestaat er zoiets als mentale fitness voor de hersenen?

Prof Westendorp van het LUMC: ‘Veroudering is vermijdbaar. We beginnen te begrijpen hoe we dementie op hoge leeftijd kunnen voorkomen. Zoals niet teveel zitten en niets doen, een mens is nooit te oud om daarmee te beginnen. Daarentegen is het overmatig invullen van kruiswoordraadsels niet zinvol’

Deze en andere tips en adviezen om geestelijke veroudering tegen te gaan krijgt u op de Alzheimer Publieksdag.

Kaarten
Kaarten kosten 25,- euro per persoon, inclusief lunch. Donateurs van Alzheimer Nederland ontvangen een korting van 5,- euro per persoon. Het volledige programma kunt u lezen op www.alzheimer-nederland.nl. U kunt via deze website ook kaarten bestellen. Voor meer informatie belt u Ron Wiebolt: 030 – 659 69 12.

Programma

10.00 uur Opening

10.15 uur ‘Over succesvol ouder worden’
De heer prof. dr. J. Jolles, Instituut Hersenen en gedrag, Universiteit Maastricht

10.45 uur ‘Waarom de een sneller ouder wordt dan de ander’
De heer prof. dr. R.G.J. Westendorp, hoofd afdeling ouderengeneeskunde, LUMC

11.15 uur Intermezzo: muzikale cabaretshow van ‘De Tunes’

11.40 uur ‘Kun je veroudering tegengaan?’
Dr A.M. Lagaay Internist geriater, Spaarne Ziekenhuis, Hoofdorp

12.00 uur ‘De geest in beeld gebracht’
De heer dr. S.A.R.B. Rombouts, afdeling klinische fysica, VU Medisch Centrum

12.25 uur Lunch

13.25 uur Hoe kneedbaar is het brein? (deel 1)
‘De beperkte maakbaarheid van het oude geheugen’
De heer dr. Rudolf W.H.M. Ponds, neuropsycholoog / gezondheidszorgpsycholoog, PMS Vijverdal, Maastricht

13.45 uur Hoe kneedbaar is het brein? (deel 2)
Fitness voor de hersenen
Mevrouw dr. M.M. Sitskoorn, hoofd sectie Cognitieve Neurowetenschappen, UMC Utrecht

14.10 uur theepauze

14.40 uur Leren leven met cognitieve veroudering
De heer prof. dr. F. Verhey, UMC Maastricht / Alzheimer Centrum Limburg

15.05 uur Over vergeten als je ouder wordt
De heer prof. dr. D. Draaisma, Heymans Instituut, Groningen

15.30 uur Forum
Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen