Bij je kind blijven

Array

‘Het is het beste als ouders hun kinderen niet alleen achterlaten maar bij hen blijven.’ Aldus Trudy Kolman van de vereniging Kind en Ziekenhuis in het televisieprogramma Onder controle?! Zij reageerde op de vraag van presentatrice Margriet Vroomans, wat ouders het beste kunnen doen als hun kind naar het ziekenhuis moet. Als de ouders in het ziekenhuis bij hen blijven ‘zijn kinderen vaak minder angstig en beter in staat om alle gebeurtenissen te doorstaan,’ aldus Kolman.

Onder controle?! is een medisch consumentenprogramma van RTL Nederland. Het stelt in een reeks van dertien wekelijkse uitzendingen van een half uur steeds de vraag aan de orde welke keuzemogelijkheden de patiënt in een bepaalde situatie heeft. In de uitzending van zondag 9 oktober ging het onder andere over de keuzemogelijkheden voor ouders van een kind dat naar het ziekenhuis moet.
In de uitzending werd een filmpje getoond over een kind dat moest worden opgenomen voor het verwijderen van de keelamandelen. Het kind werd op de operatiekamer onder narcose gebracht zonder dat de ouders daarbij aanwezig waren; ook waren de ouders niet bij het kind toen het uit de narcose wakker werd. In antwoord op vragen van de presentatrice gaf Trudy Kolman te kennen, dat daar geen medische reden voor is. ‘Toch zijn er nog altijd heel veel ziekenhuizen waar je niet bij het in slaap brengen en bij het wakker worden mag zijn,’ aldus Kolman. ‘Daar is eigenlijk geen enkele goede reden voor. Het is iets uit de oude tijd, het is een overgebleven gewoonte. Er werd en wordt nog te vaak naar de aandoening en te weinig naar het kind zelf, zijn angst of verdriet, gekeken. En die gewoonte is vreselijk voor kinderen. Want direct als ze wakker worden hebben ze juist veel pijn. En juist behoefte aan hun moeder of vader naast het bed.’

In het verdere verloop van de uitzending kwam nog een reeks andere zaken aan de orde waar ouders op moeten lelten als hun kind wordt geopereerd. Daarbij werd verwezen naar de website van de vereniging Kind en Ziekenhuis, waar ouders (in de rubriek ‘Kiezen voor een kindgericht ziekenhuis’) voor elk ziekenhuis in Nederland kunnen nagaan welk beleid het ten aanzien van deze zaken voert en hoe ‘kindgericht’ het is.

Het programma wordt herhaald op zaterdag 15 oktober op RTL4 om 16.30 uur.

Meer informatie: www.ondercontrole.nl > Aflevering 6 ‘Kinderoperaties’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen