Gemeenten moeten kind bij scheiding sneller helpen

Array

Gemeenten moeten met een beter hulpaanbod komen voor kinderen van ouders die gaan scheiden, vindt staatssecretaris Ross.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze vandaag dat ‘echtscheidingsgerelateerde’ hulp aan kinderen thuishoort in het preventieve jeugdbeleid dat aan gemeenten is gedelegeerd. Nu hebben maar enkele gemeenten een dergelijk hulpaanbod dat zich speciaal op kinderen richt. Bovendien is de hulp te versnipperd.

Ross wil niet dat gemeenten aparte projecten of instanties gaan inrichten voor kinderen van gescheiden ouders. Onlangs vond de redactie van Medicalfacts een nieuwe website omtrent dit onderwerp. Wel wil ze dat hulpverleners gedrags- en opvoedingsproblemen eerder signaleren, dat ze sneller ingrijpen en beter samenwerken om kinderen met problemen op te vangen.

Jaarlijks maken ruim 50.000 kinderen een scheiding mee. ‘Onderzoek wijst uit dat een moeilijk verlopende scheiding waarbij veel conflicten spelen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van een kind kan hebben’, aldus Ross. ‘Ik constateer verder dat veel kinderen die gebruik maken van de jeugdzorg afkomstig zijn uit eenoudergezinnen. Dit zijn belangrijke signalen.’

Het is soms moeilijk te begrijpen dat ouders hun kinderen blootstellen aan dat soort trauma’s. Ik kan me niet voorstellen dat je je kind meermalen blootstelt aan diversen scheidingen. De auteur van bovengenoemde blog is dus vaker het slachtoffer geweet. na 2 keer moet je het onderhand wel geleerd hebben als ouder en zou ik zelf eens op bezoek bij een psychiater gaan. Om is na te laten kijken of jij niet iets mankeert! Je moet er toch niet aan denken wat je als kind allemaal verliest en meestal leidt dit ook tot verlies van je huis en haard. Heel treurig.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen