Thee is gezond

Array

In tegenstelling tot wat men eerder dacht, blijkt thee een goede dorstlesser te zijn. Bovendien zou het kunnen helpen tegen hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.
Dat meldt de BBC onlangs op basis van een onderzoek uit het tijdschrift European Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers hebben bevindingen van andere wetenschappers met elkaar vergeleken. Hun conclusies: thee is net zo’n goede dorstlesser als water, en het kan bovendien bescherming bieden tegen hartziekten en sommige vormen van kanker.

De gezonde werking zou volgens de onderzoekers voornamelijk afkomstig zijn van bepaalde antioxidanten die uit theebladeren worden onttrokken. Deze stoffen komen ook van nature in menselijke cellen voor, waar ze een preventieve werking tegen beschadiging hebben. Drie tot vier koppen thee per dag zou de kansen op een hartaanval flink kunnen verkleinen.

Ook maakten veel onderzoeken gewag van een positief effect tegen bepaalde kankervormen, maar het wetenschappelijke bewijs daarvoor is wat minder duidelijk, aldus de onderzoekers. Andere voordelen van thee die werden genoemd waren bescherming tegen tandplaque en mogelijk ook tandbederf, en versteviging van de botten.

Heeft Thee dan geen nadelen? Jawel; het kan de opname van ijzer uit andere voedingsmiddelen verhinderen. Mensen met bloedarmoede wordt daarom ook afgeraden om thee tijdens de maaltijd te drinken.

Er moeten nog meer onderzoeken naar de gezondheidseffecten van thee worden gedaan, maar de basis is er, aldus de onderzoekers. De BBC meldt overigens dat het onderzoek mede is gefinancierd door de Britse Tea Council, maar de onderzoekers benadrukken dat het om een onafhankelijke studie gaat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen