HIS-leverancier iSoft in de problemen

Array

De beurskoers van het bedrijf iSoft, leverancier van onder ander MicroHIS is met 4.2% gedaald, nadat de beurswaakhond heeft bepaald dat er een formeel onderzoek ingesteld wordt naar mogelijk fouten in de boekhouding zijn geconstateerd. In het afgelopen jaar is de koers met 89% gedaald vanwege deze mogelijke boekhoudfouten. In Groot-Brittanie is iSoft een van de grootste leveranciers van de NHS. Hoe zouden huisartsen met MicroHis zich voelen?
Bron: Morningstar

3 thoughts on "HIS-leverancier iSoft in de problemen"

  1. Dit was wel te verwachten. iSoft heeft veel huisartsen in de kou laten staan met de invoering naar het nieuwe zorgstelsel. De beste handleidingen waren van gebruikers zelf omdat deze na vallen en opstaan hadden ontdekt hoe de zaken wel moesten worden geimplementeerd. Ik denk dat het systeem MicroHis en het klaar maken veel meer hebben gekost dan begroot. Ze hebben tientallen updates en patches gemaakt en ik ben in maart al de tel kwijt geraakt. Ik denk dat dit nu tot deze enorme beursdaling heeft geleid. Niet alleen zijn de factoring maatschappijen in de problemen geraakt omdat ze met het nieuwe zorgstelsel feitelijk overbodig waren maar de wanprestaties van iSoft hebben uitendelijk z’n weerslag op de bedrijfsresultaten. In het begin van het jaar heb ik vaak wanhopige helpdesk-medewerkers aan de telefoon gehad als ik weer eens een vraag had. Ik denk dat dit uiteindelijk een exit voor iSoft wordt.  Geen positief verhaal en ik denk dat de iSoft huisartsen nu pas echt boos zijn. Het is natuurlijk een zware verdenking. Gerommel in de boekhouding. GOEDKOOP IS DUS DUURKOOP!


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

  2. De beurskoers is gedaald naar aanleiding van een contract in Engeland. iSOFT is daar belast met de ontwikkeling van een EPD. Enerzijds is de oplevering hiervan later dan voorzien. Anderzijds is er – zoals er in de Engelse pers staat – als het ware aanbetaald, door de Engelse overheid. In welk jaar dat soort bedragen geboekt mogen worden, daar gaat het onderzoek in de boekhouding over.

  3. Bij Medicalfacts zolgen we de ICT in de zorg op de voeten en horen veel vanuit het werkveld. De wijze waarop iSoft in Nederland te werk gaat verdiend geen schoonheidsprijs. De wijze waarop zij in Australië te werk zijn gegaan met hun nieuwe HIS wonder is sterk te vergelijken met de wijze waarop men in omgegaan de ombouw van MicroHis naar het nieuwe zorgstelsel. Een systeem was is samengesteld van oude en nieuwe componenten die voorzien is van een nieuw behangetje met in de eerste helft van dit jaar, onvoorspelbare  resultaten uit de systemen. En als het bedrijf zelf al onregelmatigheden constateerd in de boekhouding en mensen daarvoor schorst kan je op z’n minst concluderen dat de bedrijfscultuur bij iSoft niet wenselijk is. Niet wenselijk zoals men is omgegaan met het nieuwe HIS, niet wenselijk zoals het nieuwe zorgstelsel is geimplementeerd en geen wenselijk praktijken ten aanzien van de financiering van het EPD in de UK, teveel risico’s nemen en te weinig aan risicobeperking en risicomanagement doen.  Bedrijfscultuur is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van een bedrijf. De afgelopen jaren veranderde het bedrijf wat MicroHis levert van een veel kleiner bedrijf dat zijn basis had bij huisartsen. Te vergelijken met de karakteristieken van een coöperatie. iSoft is een groot bedrijf met een sterke cultuur gericht op samenwerking met de zorgverleners, maar door de groei van het bedrijf is procesmatige en resultaatgerichte manier van werken onontbeerlijk geworden. Mijnsinzien hebben ze ze bedrijfscultuur niet goed genoeg aangepast aan de cultuur die een multinational idealiter heeft . Het personeelsbeleid de basis voor performance management en competence management is niet in balans met hetgeen ze moeten bieden. Men had nieuwe managementmethoden moeten inzetten om de bestaande kwaliteits- en resultaatgerichte cultuur te transformeren naar een klantgerichte, procesmatige, solide bedrijfscultuur. En dan krijg je situaties zoals die nu zijn ontstaan.


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

Comments are closed.

Recente artikelen