Transplantatietolerantie: een stap dichterbij?

Array

Gisteren promoveerde Frank Dor, chirurg in opleiding te Rotterdam, op een proefschrift getiteld “Investigations relating to the induction of immunological tolerance through spleen transplantation in miniature swine”. Dor toont in zijn onderzoek aan dat door middel van milttransplantatie de kans op afstoting van getransplanteerde organen verkleind kan worden.

De laatste 50 jaar is er enorme vooruitgang geboekt op het gebied van transplantatie, mede door ontwikkelingen op het gebied van afweeronderdrukkende therapie. De afstoting van getransplanteerde organen beperkt echter de lange-termijnsoverleving nog steeds in belangrijke mate.

Het ultieme doel in klinische transplantatie is het bereiken van donor-specifieke immunologische tolerantie ten opzichte van het getransplanteerde orgaan. Als dit gerealiseerd kan worden is het mogelijk om patiënten een goed functionerend transplantaat te bieden zonder dat zij risico lopen op (ernstige) complicaties van de behandeling met immunosuppressieve geneesmiddelen (zoals bijvoorbeeld hart/vaatziekten, ernstige infecties en kwaadaardige aandoeningen).

Dat het transplanteren van de milt immunologische tolerantie kan bewerkstelligen werd reeds beschreven in kleine proefdiermodellen. Deze methode werd echter nog niet bestudeerd in een pre-klinisch (groot) proefdiermodel of op grote schaal in de kliniek toegepast.

Dor onderzocht milttransplantatie in miniatuurvarkens aan Harvard Medical School in Boston, USA. Ontvangers van milttransplantaten kregen kortdurend milde immunosuppressieve therapie, waarna de getransplanteerde milt werd geaccepteerd. De afweerreactie van de ontvanger tegen de donor bleek daardoor dusdanig verzwakt, dat een nier van dezelfde donor succesvol kon worden getransplanteerd zonder afweeronderdrukkende medicatie.

Een van de mechanismen die een rol kunnen spelen bij het bewerkstelligen van transplantatie-tolerantie door milttransplantatie, is het feit dat hematopoietische stamcellen vanuit de donormilt zich nestelen in het beenmerg van de ontvanger, en zo het immuunsysteem leren dat het donororgaan als lichaamseigen gezien moet worden.

Gezien deze hoopvolle resultaten concludeert Dor dat het denkbaar is dat milttransplantatie ook een behandeling kan worden bij transplantatie in de mens. Daarvoor zullen echter eerst verdere studies moeten worden verricht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen