Fysiotherapie in het Water

Array

Terwijl het eindelijk koud aan het worden is en we een beetje het gevoel van de winter gaan krijgen, komt Robert Mol, de Emaildokter met een verrassend en verwarmend verhaal over hydrotherapie met de titel fysiotherapie. Ik ben het helemaal met hem is, wat is er nou prettiger dan te dobberen in heerlijk warm water! Daarnaast neemt hij ons mee op het pad van de E-health. De Emaildokter is overigens ook via IMODE bereikbaar!

FYSIOTHERAPIE IN HET WATER

Deze week nam ik deel aan een haptonomiecursus, waarvan een deel in een zwembad werd gegeven. Het moge vreemd klinken, maar wat aandacht kreeg was het doodeenvoudig drijven. De gemiddelde huisarts zal zijn wenkbrauwen fronsen, zeker nu het water hem tot de lippen staat. Maar toch, het was fascinerend om te ervaren wat het betekent om te drijven. Klaarblijkelijk kan een ontspannen lichaam dit. Uiteraard indien er iemand bij staat. De meeste deelnemende huisartsen, vooraf nog wat gespannen, kwamen er na afloop achter dat dit veel meer toegepast zou moeten worden. Bijvoorbeeld in de fysiotherapie. De meeste zwembaden in ziekenhuizen staan ’s avonds toch leeg. Ze kunnen hier dus efficiënt voor gebruikt worden. Weg dus met die ellendige droge tafels en droge kneedhanden. Gewoon het water in en daar tot therapie komen, die vaak niet meer nodig is. De patiënt doet het namelijk bijna allemaal zelf!Verder valt mij op dat er in ziekenhuizen in de regio Rijnmond steeds meer gebruik gemaakt gaat worden van elektronische patiëntendossiers. Het werkt een stuk prettiger en efficiënter, zeker als artsen de laatste specialistenbrieven snel boven water halen. Hierdoor is het plezierig zaken doen en vooral het wel of niet laten beoordelen is zo goed bespreekbaar. Ik zie in dat dit niet meer tegen te houden is. Het voorkomt ook veel gezeur en gechagrijn en dat is toch wat we in de drukke diensten juist niet willen.
Goed nieuws vanuit de E-Health wereld. Kortgeleden bezocht ik een E-Symposium in Utrecht. Organisator was Prof. Dr. Guus Schrijvers, Hoogleraar Gezondheidswetenschappen en Eerste Lijns Geneeskunde. Rode draad was hier dat er steeds meer gaat gebeuren op evidence-based internetgeneeskunde. De GGZ heeft hierin een behoorlijke voortrekkersrol genomen. Negatief puntje in deze beroepsgroep is echter dat er nu al zo’n 120 internetsites bestaan. De vraag is wat wel en niet betrouwbaar is. Volgens mij voldoende inspirerend werk voor de pioniers en uiteraard de verantwoordelijken van de betreffende internetsites. En niet te vergeten de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het gaat nu echt om de kwaliteit! Leusink en Aarts publiceerden kortgeleden in het Journal of Sex & Marital Therapy (32:401-407, 2006) een evidence-based publicatie met betrekking tot 219 mannen die via een internetsite contact zochten met een huisarts vanwege erectieproblemen. Zij concludeerden uit hun onderzoek dat e-consultatie effectief genoemd mag worden, speciaal voor mannen die dit nieuwe medium prettig vinden en voor hen die veel schaamte ervaren bij het bespreken van het erectieprobleem. Ik ondersteun uit praktisch oogpunt deze onderzoeksresultaten. En hoop uiteraard dat de wetgever juist deze groep mannen, die tot op heden nog veel het illegale circuit bezoeken, bureaucratische regelgeving bespaart. Tenslotte bericht ik u dat het Nationaal Platform E-Health (www.e-healthplatform.nl) op maandagmiddag 12 maart 2007 in Humanitas Akropolys te Rotterdam (www.humanitas.nu) haar 9e symposium organiseert met als thema “Evidence in E-Health?!” Uiteraard bent u hier van harte welkom! Emaildokter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen