Stamcellen uit testikel als herstel voor hart en hersenen

Array

Na ruim tien jaar onderzoek zijn Amerikaanse wetenschappers er in geslaagd om zogenaamde stamcellen uit testikels van muizen te winnen. De techniek kan vrijwel zeker ook bij mensen worden toegepast, verzekeren de experts. In het wetenschappelijke blad Nature valt te lezen hoe de stamcellen kunnen veranderen in hersen-, hart- en spiercellen en op die manier beschadigd weefsel kunnen repareren. Stamcellen worden meestal ‘gewonnen’ uit embryo’s. Daarop is veel kritiek. Wetenschappers zeggen niet anders te kunnen, omdat de stamcellen die volwassenen bij zich dragen, lang niet zo veelzijdig zijn als de embryonale cellen. Het materiaal in de testikels van mannen blijkt juist wel vergelijkbare eigenschappen te hebben als de cellen in een embryo en is bovendien makkelijk op te sporen.



Een belangrijke aanwijzing voor de aanwezigheid van krachtige stamcellen in de testikels, zijn de bizarre tumoren die soms bij de geslachtsdelen van mannen ontstaan. Deze kunnen haren, tanden of orgaanweefsel bevatten wat er op wijst dat er cellen aanwezig zijn die zich tot van alles kunnen delen.
Er is nog veel meer onderzoek nodig voordat het mogelijk is om met stukjes testikel Alzheimer of een beschadigd hart te genezen.

Recente artikelen