540 doden per jaar door langdurig gebruik pijnstillers

Array

Langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen is bepaald niet ongevaarlijk. Tot die conclusie komt reumatoloog Harald Vonkeman van Medisch Spectrum Twente in zijn proefschrift waarmee hij op 1 november a.s. hoopt te promoveren aan de Universiteit Twente. Ontstekingsremmende pijnstillers worden door veel mensen gebruikt. Deze middelen, aangeduid met de vakterm ‘niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen’ (NSAID’s) zijn echter niet ongevaarlijk. In Nederland krijgt jaarlijks circa 1% van de gebruikers, overeen komend met ongeveer 5100 patiënten een ernstige maagbloeding door het gebruik van deze pijnstillers. Van deze groep patiënten overlijden er 540.

Onderzoekers van de Universiteit Twente en Medisch Spectrum Twente in Enschede hebben in een grootschalig, meer dan twee jaar durend onderzoek, onder 52.000 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers gekeken naar het risico op ernstige maagbloedingen. Het meest opvallend was dat slechts de helft van de patiënten met een sterk verhoogd risico maagzuurremmers voorgeschreven krijgt, terwijl tweederde van de maagbloedingen is te voorkomen door gelijktijdig gebruik van maagzuurremmers. Uit het onderzoek blijkt tevens dat 7% van de patiënten meer dan de door de dokter voorgeschreven maximale hoeveelheid ontstekingsremmers slikt en dat zelfs 17% van de patiënten meerdere verschillende soorten tegelijkertijd gebruikt, terwijl al lang duidelijk is dat hierdoor de kans op maagbloedingen sterk stijgt. ‘Hierin valt dus nog veel te verbeteren’, aldus onderzoeker en reumatoloog Harald Vonkeman, die op 1 november hoopt te promoveren op het onderzoek.

Voorafgaand aan zijn promotie wordt een symposium gehouden waarvoor internisten, reumatologen en maag-darm-leverartsen zijn uitgenodigd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen