Amygdala hersenschakel tussen hormoon en depressie bij PMS

Array

De ernst van het premenstrueel syndroom loopt vrijwel gelijk op met de maandelijkse stijging van het hormoon progesteron. De verbindende schakel tussen beide factoren blijkt de amygdala te zijn: een klein hersengebiedje dat onze emotionele huishouding regelt. Dat schrijft hersenonderzoeker Guido van Wingen in een artikel in Molecular Psychiatry.

Ongeveer vijf procent van de vrouwen heeft last van het premenstrueel syndroom (PMS). Deze vrouwen zijn in het tweede deel van hun menstruatiecyclus vaak extra prikkelbaar, agressief of depressief en bovendien hebben ze last van sterke stemmingswisselingen. De verschijnselen lopen vrijwel gelijk op met de variatie van het hormoon progesteron in de menstruatiecyclus: hoe hoger het progesteronniveau, hoe groter de kans op depressieve gevoelens.



Boze gezichten
Guido van Wingen, als hersenonderzoeker verbonden aan het Nijmeegse F.C. Donders Centre, heeft via hersenscans de relatie tussen dit hormoon en depressieve gevoelens verder opgehelderd. Toediening van extra progesteron bij gezonde vrijwilligsters leidt ertoe dat vooral de amygdala sterk geactiveerd wordt. De amygdala is een hersenstructuur die een belangrijke rol speelt in onze emotionele huishouding.

Van Wingen: ‘De gezonde vrijwilligsters worden niet angstiger of depressiever door de toediening van progesteron. Maar als ze in de scanner naar boze of bange gezichten kijken, dan zien we duidelijk dat vooral de amygdala bijzonder actief wordt. Extra progesteron zorgt kennelijk voor een extra bedrijvige amygdala.’

Meer factoren
Het onderzoek maakt ook duidelijk dat een extra bedrijvige amygdala niet automatisch leidt tot het premenstrueel syndroom. ‘Sommige vrouwen zijn gevoeliger voor de verhoogde progesteronniveaus. Daarvoor zijn nog andere factoren nodig, waarbij erfelijkheid waarschijnlijk ook een rol speelt. Verder onderzoek moet daarover meer duidelijkheid verschaffen.’

GA van Wingen, F van Broekhoven, RJ Verkes, KM Petersson, T Bäckström, JK Buitelaar, G Fernández – Progesterone selectively increases amygdala reactivity in women. Molecular Psychiatry 2007

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen