Weer kamervragen over de affaire Sickesz

Array

In de Tweede Kamer zijn verscheidene vragen zijn gesteld aan minister Klink van Gezondheidszorg naar aanleiding van de affaire Sickesz. Zowel kamerlid Schippers van de VVD als Kant van de SP wilden deze affaire niet ongemerkt voorbij laten gaan. De vragen die mevrouw Kant heeft gesteld aan de minister over de affaire-Sickesz zijn tot op heden nog niet beantwoord en de minister heeft hiervoor uitstel gevraagd.

De minister stelt in zijn antwoord op de vragen van mevrouw Schippers dat op grond van de op dit moment beschikbare informatie de claim van mevrouw Sickesz dat depressie en schizofrenie met orthomanuele geneeskunde is te genezen, niet wetenschappelijk onderbouwd c.q. verantwoord is. Ook stelt de minister dat er sprake is van een aanzienlijk welzijnsrisico wanneer sprake is van onoordeelkundige diagnose en/of behandeling. Uit een recent persbericht van de Nederlandse Vereniging van artsen voor Orthomanuele Geneeskunde (NVOMG) blijkt dat ook zij het hier mee eens zijn. Gek genoeg is deze vereniging het wel weer eens met de uitspraak van de rechters in de affaire Sickesz.

Inmiddels heeft de VVD alweer vervolgvragen gesteld naar aanleiding van het antwoord van de minister. Hierin wordt met name gevraagd of de minister al enige actie heeft ondernomen om verder ‘aanzienlijk welzijnsrisico’ te voorkomen. Met andere woorden, heeft de minister de Inspectie voor de Gezondheidszorgopdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar mevrouw Sickesz?

Hof tikte Vereniging tegen Kwakzalverij op de vingers in juni 2007. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) mocht de orthomanueel arts Sickesz geen kwakzalver noemen. Aldus het gerechtshof in Amsterdam, in een hoger beroep. Sickesz (1923) is de grondlegster van een vorm van manuele therapie. Zij meende dat haar methode ook geschikt is om depressie en schizofrenie mee te behandelen. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Daarom noemde Dr. Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen de kwakzalverij, haar een kwakzalver.

Sikesz nam dat niet en met haar advocaat wees ze op het feit dat een onbewezen methode hanteren niet hetzelfde is als kwakzalver zijn. Het hof gaf haar gelijk. De Vereniging tegen de kwakzalverij moet de grievende uiting rectificeren in De Telegraaf en het NRC Handelsblad.

Renckens vindt dat onthutsend. Hij gaf aan dat het vonnis de VtdK financieel te gronde zal richten. Nu is er opnieuw aandacht voor de zaak Sikesz.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen