Nieuwe screeningsmethode voor heupafwijkingen bij baby’s

Array

Vanaf 1 november start een onderzoek onder 4600 baby’s in de regio’s Utrecht en Twente naar een nieuwe (echo)screeningsmethode voor heupafwijkingen bij baby’s. Doel is vroegtijdig heupproblemen bij baby’s signaleren. Uit het onderzoek moet blijken of de methode van echografische screening landelijk is in te voeren. In Utrecht nemen een aantal consultatiebureaus van Zuwe en Aveant deel aan het onderzoek*.

Doel van de screeningsmethode is vroegtijdig heupproblemen bij baby’s signaleren. Nu gebeurt dat nog door lichamelijk onderzoek door de consultatiebureauarts. Nadeel van deze huidige methode is dat deze onnauwkeuriger is: een flink aantal baby’s wordt gemist en een aantal baby’s wordt onnodig doorverwezen naar het ziekenhuis.Behandeling op vroege leeftijd is beter dan behandeling op late leeftijd: hoe groter het kind, hoe groter de kans op noodzakelijke, soms langdurige ziekenhuisbehandeling. Wanneer heupproblemen niet tijdig worden herkend kan het leiden tot heupslijtage en zelfs het plaatsen van een kunstheup op jonge leeftijd.

Het echografische onderzoek houdt in dat een baby van drie tot vier maanden tijdens een extra bezoek aan het consultatiebureau met een echoapparaat wordt onderzocht. Dit is voor de baby niet belastend. Het onderzoek vindt plaats op vrijwillige basis. De echo wordt door een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige of consultatiebureauarts gemaakt en geanalyseerd. Aanmelden voor het onderzoek is niet mogelijk.

Het onderzoek naar de nieuwe screeningsmethode wordt uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit Twente en TNO Kwaliteit van Leven en duurt tot april 2009.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen