Zien wij elkaar nog in het nieuwe jaar?

Array

Deze tekst op een poster waarschuwt jongeren voor de gevaren van vuurwerk in de ogen. Het Oogziekenhuis Rotterdam en optometristen in de regio Rijnmond verkopen speciale hippe brillen die de ogen tijdens de nieuwjaarsviering beschermen tegen vuurwerk. Omdat vuurwerkletsels in sommige gevallen leiden tot blindheid, wordt deze succesvolle actie ook dit jaar gehouden.

Rond de nieuwjaarsviering komen vooral veel Rotterdamse slachtoffers bij de spoedeisende hulp van Het Oogziekenhuis Rotterdam terecht. In de weken daarna krijgt het gespecialiseerde hospitaal ook veel patienten uit andere delen van Nederland. In de afgelopen vijf jaar heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam 170 mensen behandeld voor oogletsel door vuurwerk. Van de 49 ernstige oogletsels betrof het in 39 gevallen kinderen! Met name jongens tussen de 8 en 18 jaar zijn slachtoffer. Vaak zijn het de toeschouwers die worden geraakt.



Voorlichting aan jongeren is van essentieel belang. Naast de voorlichting door Bureau Halt is er dit jaar in een pilot project extra aandacht voor voorlichting voor vuurwerkletsel op basisscholen bij de leerlingen van groep 7 en 8.

De wetenschappelijke vereniging van de Nederlandse oogartsen het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) steunt dit project landelijk en vraagt alle oogartsen in Nederland aan deze actie deel te nemen.

De hippe vuurwerkbril is in de regio Rijnmond niet alleen te koop bij de optometristen van het Optometristen Collectief Rijnmond (OCR ), en Het Oogziekenhuis Rotterdam, maar ook in het Sint Franciscus Gasthuis, IJsselland Ziekenhuis en de Reinier de Graaf Groep. In een pilot project wordt de vuurwerkbril verkocht bij een aantal vuurwerkverkooppunten en een apotheek in Rotterdam en omgeving.

Het Oogziekenhuis Rotterdam is verheugd dat de vuurwerkbril buiten de regio Rijnmond wordt verkocht in een twintigtal ziekenhuizen op de polikliniek Oogheelkunde.

Bron: Oogziekenhuis

Recente artikelen