IGZ: tuchtzaken en aangifte tegen arts en therapeute

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal het handelen van een arts werkzaam in het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena ter toetsing voorleggen aan het Regionaal Tuchtcollege. Een orthomoleculair therapeute zal zich moeten verantwoorden voor het Tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. Tegen beide alternatieve behandelaars is ook aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie vanwege verdenking op strafbare feiten.

De Inspectie heeft onderzoek bij het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena te Roosendaal gedaan naar aanleiding van klachten van patienten en getuigenissen van ex-medewerkers. Het vermoeden bestaat dat de arts en de orthomoleculair therapeute onder meer buiten noodzaak schade of de aanmerkelijke kans op schade hebben veroorzaakt bij patienten.



Daarnaast heeft de arts ten onrechte de titel ‘internist’ en ‘gastro-enteroloog’ gevoerd en bestaat het vermoeden dat hij in strijd heeft gehandeld met de Wet op de geneesmiddelenvoorziening. Daarnaast is de arts naar het oordeel van de inspectie in zeer ernstige mate tekortgeschoten op het gebied van informatieplicht, onderzoek, diagnostiek, behandeling en dossiervoering waar het Centraal Tuchtcollege eerder dit jaar nadrukkelijke normen voor formuleerde. Ook bij de therapeute bestaat het vermoeden dat zij in zeer ernstige mate is tekortgeschoten op het gebied van informatieplicht, onderzoek, diagnostiek, behandeling en dossiervoering. Patienten en (ex) medewerkers hebben voorts verklaard dat er veel behandelingen plaatsvonden die contant moesten worden betaald en waarvoor geen rekening werd uitgeschreven.

De inspectie baseert een en ander op meldingen van patienten waarvan één met de volgende strekking. Een kankerpatiente kreeg te horen dat ze volledig zou genezen. Chemotherapie werd ontraden. Deze patiente onderging, net als veel andere patienten, een behandeling. Hiertoe moest zij in een aparte ruimte een half uur op een behandelbank liggen waarna de therapeute haar vertelde welke informatie zij had ontvangen. Tijdens de banksessies hadden ‘gidsen’ hun werk gedaan en haar kosmisch geopereerd. De orthomoleculair therapeute vertelde dat alle kankercellen gedood waren en nieuwe cellen geïmplanteerd waren in lever en longen. Niet de chemotherapie maar goddelijke krachten waren verantwoordelijk voor het herstel. Van de therapeute mochten er onder geen beding ‘scans’ van het lichaam gemaakt worden omdat dan “de materialisatie van de nieuwe lever” ongedaan gemaakt zou worden. Uiteindelijk liet de patient toch scans maken. De kanker was toegenomen maar de therapeute bleef volhouden dat er geen sprake meer was van kanker. Ook werd deze patiente behandeld door de arts. Deze schreef infusen voor versterking van de leverfunctie, hier is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. De patient overleed korte tijd later.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

7 thoughts on "IGZ: tuchtzaken en aangifte tegen arts en therapeute"

  1. Ik kan hier zo razend om worden, wat is er toch mis met ons huidige gezondheidszorg, zo wordt ook het middel iscadoor veel gebruikt bij kanker patienten, het is een aftreksel van de Maratak, er is een antroposofische arts die er bij zweert dat het helpt bij kankerpatienten, maar tot nu heb ik niet gehoord dat hier echt iemand beter van wordt uiteidelijk belanden de meeste in de regulieren zorg.
    Nog een opmerking, 27 November heeft het centraal tuchtcollege een antroposofische therapeut geschrapt uit het big register, met de mededeling dat zij zich nooit meer mag inschrijven, deze uitspraak lapt de vereniging ter bevordeing van de antoposofische gezondheidszorg aan zijn laars, en wordt het mogelijk gemaakt dat deze arts/therapeute door kan gaan met haar werk, met als gevolg nog meer slachtoffers. Ik vraag mij af of de inspectie dit soort mensen blijft volgen???????????

  2. Medicalfacts.nl | Alle medische feiten op een rij | Powered by HCMN Ltd.| » Goddelijke krachten gaan je beter maken?!?!?!?

    […] achteraf dus een hoop ellende. Zeker als jouw patiënt zijn/haar heil zoekt bij instituten als deze en deze.   Wat is het geval in het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena (IMC)” […]

  3. Dokter P VanEeghem is een heel bekwame arts, die mijn vrouw haar leven gered heeft ,(maagkanker).Wat misgelopen is met bepaalde behandelingen weegt niet op tegen al zijn goede kwaliteiten die hij bezit . dit is een dokter die ik 100% vertrouw .Deze goede dokter mag niet geschorst worden , zijn patienten hebben hem nodig .

  4. de waele marie-josée

    Ik ben patient van dr. Van Eeghem sinds hij in kortrijk een praktijk begon, hij heeft mijn leven gered, zonder hem was ik hier al een paar jaar niet meer. Ik ben nog altijd patient van hem alsook mijn dochter, familie en vrienden. nooit heeft hij mij dergelijke praktijken voorgesteld al was ik op een bepaald moment heel erg ziek.
    daarom geloof ik, mijn familie en vrienden in zijn onschuld. hij is een heel goede arts en is steeds bezorgd om de gezondheid van zijn patienten.
    wij blijven op consultatie gaan ondanks al die lelijke roddels!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    wij wensen dan ook de dokter en zijn familie een blijvende praktijk, veel sterkte en moed in die moeilijke periode!!!!!!!!

    mvg, marie-josée

  5. @ de waele marie-josee
    Ik heb niet het gevoel dat u als patient zo representatief bent. In dit bericht geeft u een reactie waarin hij het leven van uw moeder gered en rept u in dit bericht niet, niets over het redden van uw moeder door van Eeghem. Wie heeft hij nu gered? En hoe weet u precies wanneer u dood gaat? U schrijft immers dat zonder u hem hier al een paar jaar niet meer zou zijn geweest. Dat is speculeren. Natuurlijk mag u persoonlijk blij zijn met de heer van Eeghem. Maar dat doet niets af aan de bevindingen van het tuchtcollege. Mij is nu tevens ook niet duidelijk wiens volgens u door van Eeghem is gered? Uw leven of dat van uw moeder? Beetje vaag verhaal wat u op deze website zet! De berichten over van Eeghem zijn GEEN RODDELS. De berichten van van Eeghem liegen er niet om en zijn getoetst door het tuchtcollege.

    Met dit soort reactie doet u zelf de zaak van Eeghem overigens ook geen goed. Maar soit, heb niet echt het idee dat deze man nog een glansrijke carriere als arts in Nederland in het verschiet heeft.

  6. @ Janine

    U bent verkeerd ingelicht. Als u nog representatieve patienten zoekt, lees dan ook eens de reacties en getuigenissen op http://www.petitiedokterVaneeghem.be.

  7. Redactie Medicalfacts/JB

    @ Mattan
    IGZ is een club die niet over een nacht ijs gaat. Niemand heeft gezegd dat Dr van Eeghem geen goede dingen heeft gedaan en mensen wel beter heeft gemaakt. Dat is niet de discussie. Dr. van Eeghem heeft de regels overtreden en heeft in Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena, niet gewerkt zoals een goed arts zou moeten werken. In het centrum waar hij als arts was verbonden en eindverantwoording had over patienten, zijn zaken gebeurd die niet door de beugel kunnen. Hij had ook de keus om daar niets te doen. Of naast de behandelingen ook reguliere zorg te bieden of in ieder geval te laten continueren. Dat is niet gebeurd. Overigens snap ik de link die u plaatst niet helemaal. Want ik kan daar inloggen. Maar zonder codes kom je niet ver

Comments are closed.

Recente artikelen