Legionella aangetroffen in sauna

Array

Twee bezoekers van Kuur Thermen Vitalizee blijken te zijn geïnfecteerd met de legionellabacterie. Er is legionella aangetroffen in een douche van Vitalizee. Het hele waterleidingnetwerk is onmiddellijk chemisch en thermisch gereinigd. Het risico voor bezoekers is daardoor nu geweken. Mensen die Vitalizee in de periode 16 november – 4 december 2007 hebben bezocht, krijgen het advies om alert te zijn op verschijnselen (zie onderaan het persbericht). Wanneer deze verschijnselen optreden, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

De aanwezigheid van de legionellabacterie is opmerkelijk, omdat Kuur Thermen Vitalizee de kwaliteit van haar faciliteiten hoog in het vaandel heeft staan en zelf strengere normen hanteert dan wettelijk is voorgeschreven. Zo controleert een onafhankelijk laboratorium elke maand (en niet eens per half jaar, zoals de wet voorschrijft) het douchewater op de aanwezigheid van legionellabacterien. Bovendien spoelen de medewerkers van de technische dienst wekelijks preventief de leidingen volgens de landelijke wettelijke norm.



Bij het laatste reguliere laboratoriumonderzoek in november 2007, werd de wettelijke norm voor legionella niet overschreden. Maar ondanks deze zorgvuldige controles is er kort geleden toch legionella aangetroffen in één van de douches. Hoewel daarmee nog niet met zekerheid is vastgesteld dat dit de bron van de eventuele besmetting is, heeft de directie van Kuur Thermen Vitalizee direct actie ondernomen. Het hele waterleidingsysteem is thermisch en chemisch gereinigd én alle vaste gasten zijn via een nieuwsbrief geïnformeerd.

Kuur Thermen Vitalizee heeft vanaf het moment van constatering, in goed overleg en samenspraak met de GGD en externe legionelladeskundigen, het hele leidingennetwerk inwendig laten reinigen en waar nodig nieuwe technieken toegepast om voor de toekomst herhaling te voorkomen. Algemene informatie over legionella staat op de website www.vrom.nl
Bron: VROM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen