Ruim helft bevolking wil verbod op plastische chirurgie voor Nederlanders tot 25 jaar

Array

Een meerderheid (55%) van de Nederlanders is van mening dat plastische chirurgie voor je vijfentwintigste wettelijk verboden zou moeten worden. Vooral ouderen zijn vaak deze mening toegedaan (55+: 66% is het met de stelling eens). De betreffende leeftijdsgroep zelf (18-24 jaar) is het hier in meerderheid niet mee eens (41% eens, 59% oneens). Overigens wijst niets in dit onderzoek erop dat deze leeftijdsgroep massaal onder het mes zou willen, zelfs niet als dit gratis zou zijn1. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL.

Tevreden met het uiterlijk
Nederlanders zijn over het algemeen behoorlijk tevreden over hun uiterlijk. Een kwart (27%) is zeer tevreden over zijn of haar uiterlijk, tweederde redelijk tevreden (66%). Slechts zes procent is niet zo tevreden of zeer ontevreden. Mannen zijn vaker tevreden (96%) dan vrouwen (91%). Nederlanders denken in meerderheid dat anderen hen aantrekkelijk vinden (54%), of dat ze ‘niet aantrekkelijk en niet onaantrekkelijk'(40%) worden gevonden. Slechts twee procent denkt dat anderen hen (zeer) onaantrekkelijk vinden.


Een op de acht vindt plastische chirurgie een overweging waard
Een op de acht Nederlanders geeft aan wel eens plastische chirurgie te hebben overwogen (12%): zes procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen. Dit zijn vooral mensen die ontevreden zijn met hun uiterlijk (26% van deze groep heeft het wel eens overwogen). Onder jongeren tot 25 jaar heeft elf procent wel eens plastische chirurgie overwogen.

Vier procent van de Nederlanders onder het mes voor plastische chirurgie
Een op de drie (31%) mensen die aangeven wel eens plastische chirurgie te hebben overwogen, zegt daadwerkelijk een behandeling te hebben ondergaan. Dit komt overeen met vier procent van alle Nederlanders2 . Van de jongeren tot 25 jaar zegt twee procent al eens een ingreep te hebben ondergaan.

Als het gratis is…
Een op de zes Nederlanders (15%) onderschrijft de stelling: ‘als ik er niet voor zou hoeven betalen, zou ik iets aan mijn uiterlijk laten veranderen door een plastisch chirurg’. Vrouwen zijn het niet significant vaker met deze stelling eens. Het zijn vooral mensen van middelbare leeftijd (35-54 jaar) die open staan voor een kosteloze cosmetische behandeling (21%). Van de jongeren (tot 25 jaar) ziet veertien procent hier wel wat in, maar van deze groep is niemand het volledig met de stelling eens.

Met de stelling ‘als iemand ontevreden is met zijn of haar uiterlijk, is plastische chirurgie een uitstekende oplossing’ is een meerderheid (54%) het oneens; iets minder dan de helft (45%) is het er mee eens. Mannen (49%) zijn het vaker eens met deze stelling dan vrouwen (41%). Overigens is een overgrote meerderheid der Nederlanders van mening dat degenen die ‘een plastisch chirurgische behandeling willen, eerst eens zouden moeten gaan praten met een psycholoog voor advies’ (81%). En in lijn hiermee: 78 procent is van mening dat plastische chirurgie vaak onnodig wordt toegepast.

Begrip voor schoonheidsbehandelingen
Er is relatief veel begrip voor de meeste schoonheidsbehandelingen. Vooral de flapoorcorrectie (95%), littekencorrectie (95%), borstverkleining (87%) en ooglidcorrectie (85%) kunnen op veel steun rekenen. Weinig begrip is er voor lipofilling (voller maken) van de lippen (86% geen begrip), schaamlipcorrectie (73% geen begrip) en de facelift (61% geen begrip).

Wat opvalt is dat borstverkleining op meer begrip kan rekenen dan borstvergroting. Mannen (60%) hebben overigens meer begrip voor een vergroting dan vrouwen (50%). Mannen en vrouwen hebben evenveel begrip voor de borstverkleining, maar vrouwen hebben hiervoor wel vaker ‘zeer veel begrip’ (42%) dan mannen (30%).

2 | Percentage Nederlanders met zeer veel of enig begrip voor plastische ingreep

18-24 25-34 35-54 55 of ouder Totaal
% % % % %
flapoorcorrectie 93 96 98 94 95
littekencorrectie 100 97 96 90 95
borstverkleining 83 94 92 81 87
ooglidcorrectie 92 77 87 85 85
buikwandcorrectie 86 86 88 71 82
haartransplantatie 78 83 66 65 70
liposuctie van buik of billen 70 60 60 55 59
borstvergroting 55 67 57 46 55
cellulitisbehandeling 75 62 51 48 54
facelift 24 59 39 34 38
schaamlipcorrectie 26 31 30 19 26
lipofilling van de lippen 30 19 9 12 14

1 Overigens zijn 54 jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar ondervraagd, een relatief kleine substeekproef, waardoor de deze resultaten als indicatief dienen te worden gelezen.
2 Van de 24 ondervraagden die plastisch chirurgie hebben ondergaan geven er drie aan zeer ontevreden te zijn met het resultaat van de behandeling. De anderen zijn (zeer) tevreden.

C6359 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 13 februari 2008. In totaal werden 599 Nederlanders van 18 jaar en ouder (n=599), behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en werkzaamheid.

Bron: TNS NIPO/RTL Nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen