Antidepressiva hebben ‘weinig nut’

Array

Antidepressiva helpen alleen zéér depressieve mensen. Voor de meeste patienten hebben ze geen nut. Dat is de uitkomst van een recent onderzoek, aldus de Britse BBC. Antidepressiva als Seroxat en Prozac helpen niet de grote groep patienten, die ze nu slikt. Dat is de uitkomst van een recent onderzoek, meldde de Britse BBC dinsdag. “Alhoewel patienten beter worden als ze antidepressiva nemen, worden ze óók beter als ze een placebo slikken. Dit betekent dat depressieve mensen zonder chemische behandeling beter kunnen worden”, aldus een van de onderzoekers.

De wetenschappers bekeken 47 eerder gehouden tests met de medicijnen opnieuw. Volgens een van de wetenschappers heeft de farmaceutische industrie daarvan alleen onderzoeken naar buiten gebracht die hun producten in een goed daglicht stellen. De onderzoekers wisten ook de hand te leggen op niet gepubliceerde onderzoeken dankzij de wet die voorziet in vrijheid op informatie.

De makers van Seroxat en Prozac hebben de ‘nieuwste’ bevindingen weersproken. Een woordvoerder van Seroxatmaker GlaxoSmithKline zei dat de wetenschappers slechts een fractie van het totale aantal gegevens hebben bekeken. Prozacproducent Eli Lilly zei dat “uitgebreide wetenschappelijke en medische ervaringen hebben laten zien dat het een effectief antidepressivum is”. De onderzoekers kregen de testresultaten van alle klinische onderzoeken die in Amerika zijn gebruikt om een verkooplicentie voor de medicijnen te verkrijgen. De wetenschappers willen dat farmaceuten gedwongen worden om ál hun informatie bekend te maken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Antidepressiva hebben ‘weinig nut’"

  1. Mevr. Vinck u doet nogal tendentieus over ‘antidepressiva als prozac’ Zoals u waarschijnlijk weet bestaan er honderden soorten antidepressiva die verschillende effecten en werkzaamheden hebben en daarbij dus ook niet voor alle aandoeningen geschikt zijn.
    Zelf ben ik een MD II patiënt, een diagnose die een jaar geleden gesteld werd na een zware psychose. Dankzij medicatie als Lithium en efexor kan ik terug een normaal leven leiden, terug aan het (aangepast) werk en nog steeds onder cognitieve therapie. Therapie alleen was niet voldoende geweest, ik geloof in de combinatie van de twee. Ik geloof vooral dat je je hulpverlener of psychiater moet vertrouwen (akkoord dat lukt niet altijd)
    Ook ik moet leven met een aantal bijverschijnselen van mijn medicatie. Dat is een keuze die je moet maken, afwegen of de kwaal erger is dan de bijverschijnselen. In mijn geval weet ik echter dat zonder medicatie mijn gezin weg was, ik zonder werk zou zitten en quasi zeker een tijd in een inrichting zou gezeten hebben.
    Beste Mevr. Vinck, professioneel doe ik ook onderzoek, werk met statistieken enz. er is een groot verschil wanneer ik een onderzoek en resultaten baseer op een literatuurstudie dan wanneer ik de straat op trek en 5000 mensen ondervraag. Dat is een sociologische wetmatigheid.
    Juiste informatie moet verstrekt worden, zeker over medicijnen. Maar de informatie moet ook objectief zijn

  2. Redactie Medicalfacts/JB

    @ franci L.

    Wellicht dat u voor de lezer nog even kan toevoegen wie Mevr. Vinck in uw reactie is.

Comments are closed.

Recente artikelen