Eerste samenwerking academisch ziekenhuis en private zorgaanbieder: azM Maastricht start ooglaserkliniek met Vision Clinics

Array

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) opent in de tweede helft van het jaar een volwaardige ooglaserkliniek in Maastricht. Voor de operationele invulling van de kliniek sluit het azM een alliantie met Vision Clinics, in Nederland marktleider op het gebied van ooglaserbehandelingen. Deze samenwerking is de eerste in haar soort tussen een academisch ziekenhuis en een private zorgaanbieder.

Voor de Universiteitskliniek Oogheelkunde van het azM past dit centrum in de plannen om op het gebied van oogheelkunde euregionaal (Maastricht, Aken, St. Truiden en Aken) leidend te zijn. Daartoe heeft het academisch ziekenhuis vanaf 1995 al klinieken geopend in onder meer Heerlen (Atrium Medisch Centrum) en het Belgische St. Truiden.

Euregionale behoefte
De samenwerking met Vision Clinics voorziet in een sterke behoefte, stelt Astrid Hacking, euregionaal manager oogheelkunde van het azM: ,,Wij merken dat veel mensen een goede ooglaserbehandeling willen, maar die niet voldoende kunnen krijgen in dit deel van Nederland. Zij wijken uit naar klinieken in Duitsland en Belgie. Als azM heb je vervolgens twee keuzes. Onze huidige vestiging, onder leiding van oogarts dr. R. Nuijts, zelf uitbreiden tot een volledige refractie-kliniek of kijken naar een partij die dit samen met het azM wil realiseren en daarbij kan voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die wij stellen. Zo kwamen we bij Vision Clinics uit.”

Kwaliteit en integriteit
Hoogleraar oogheelkunde aan het azM, prof.dr. F. Hendrikse, juicht het nieuwe initiatief toe: ,,We blijven onze clienten de modernste technologie aanbieden. Vision Clinics staat in het veld bekend om de hoge kwaliteitsstandaarden die het hanteert en om zijn integriteit. Zo adviseren zij clienten voor wie een laserbehandeling geen ideale optie is om van zo’n ingreep af te zien. Voor ons is het essentieel dat het belang van de patient voorop staat.”

Voor algemeen directeur Jaco Donselaar van VisionClinics zijn de plannen het bewijs dat ooglaseren de status krijgt die het verdient. ,,Het is bijzonder dat een academisch ziekenhuis aan de gang gaat met refractiechirurgie, de combinatie van ooglaseren en lensimplantatie. Kennelijk is het zo’n geaccepteerd onderdeel van de oogheelkunde geworden, dat je er niet meer aan voorbij kunt gaan.”
Oprichter van VisionClinics, oogarts Michiel Luger, ziet de alliantie met azM als ,,een beloning voor de constante en hoge kwaliteit die wij als team afleveren.”

Academische behandelingen
In de nieuwe ooglaserkliniek zullen oogchirurgen van VisionClinics het merendeel van de behandelingen en de nazorg voor hun rekening nemen. Eén dag per week gebruikt de Universiteitskliniek Oogheelkunde het centrum voor eigen academische behandelingen.
De komende maanden benutten beide partijen voor verdere uitwerking van het businessplan, dat voor de zomer zijn afronding moet krijgen. Volgens planning opent de nieuwe kliniek komend najaar zijn deuren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen